Szijjártó: Európa biztonsági érdeke, hogy az illegális migrációs folyamatokat megállítsuk

2021. február 22. 15:12

A külügyminiszter szerint az Európai Unió és déli szomszédai együttműködését az illegális migrációs folyamatok megállításának kell meghatároznia.

2021. február 22. 15:12
null

Szijjártó Péter a Facebookon közzétett videójában közölte, a déli irányból Európába irányuló migráció megállítása csak akkor lehetséges, ha az Európai Unió szorosan működik együtt az észak-afrikai és a Közel-Keletet is magába foglaló térség országival.
A migráció a biztonsági és kulturális kockázatain túl nagyon komoly egészségügyi kockázatokat is magában hordoz – hívta fel a figyelmet.

„Európa biztonsági érdeke, hogy az illegális migrációs folyamatokat megállítsuk.

– szögezte le.

Elmondta, Magyarország közösen a többi visegrádi országgal Marokkóval, Líbiával és Tunéziával is együttműködést hozott létre az újabb illegális migrációs hullámok megfékezésére. Leszögezte: nem szabad kötelező letelepítési kvótákat erőltetni az Európai Unióban, mert minden ilyen kvótarendszer újabb inspirációt jelent az embercsempészeknek és a migránsoknak egyaránt.

A Moszkvával ápolt kapcsolatokat tekintve figyelembe kell venni a kereskedelem ügyét, a biztonsági kihívásokat jelentő konfliktusok kezelését, valamint az energiaellátást érintő, illetve a koronavírussal szembeni nemzetközi küzdelem terén való együttműködés jelentőségét – húzta alá.

Kiemelte:

a koronavírus okozta világjárvány rámutatott, hogy a nemzetközi együttműködés jelentősége megnőtt.


A Szputnyik V orosz koronavírus elleni oltóanyag körüli vitával összefüggésben azt mondta: a legjobb vakcina az, amely megérkezik és amelyet be lehet adni a magyar embereknek.

Szijjártó Péter a Külügyi Tanácsnak az EU és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokról folyatott megbeszélésével összefüggésben azt mondta,

Magyarország és Washington partnersége jelentős gazdasági, védelmi és politikai együttműködésen alapszik.

A magyar kormány elkötelezett a magas szintű politikai kapcsolatrendszer fenntartása és szükség esetén javítása mellett – közölte.

A külgazdasági és külügyminiszter végezetül arról is tájékoztatott, hogy a délután folyamán részt vesz a magyar parlamentnek a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedések meghosszabbításáról szóló szavazásán. Szavai szerint csak úgy lehet szavatolni az emberek életét és biztonságát, a gazdaság mielőbbi talpra állását, ha a kormány számára biztosított a gyors és hatékony cselekvés lehetősége.

(MTI)

Fotó: Facebook

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!