Maradnak Németországban az amerikai csapatok

2021. február 04. 22:19

Az amerikai elnök felfüggeszti a Németországból való csapatkivonás tervét.

2021. február 04. 22:19
null

Joe Biden amerikai elnök felfüggesztette elődje, Donald Trump által kidolgozott nélmetországi  csapatkivonási tervet – jelentette be Jake Sullivan, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója csütörtökön a Fehér Házban.

Sullivan szerint a Trump-terv tüzetes felülvizsgálatáig nem vonnak ki csapatokat Németországból.    

Tod Wolters amerikai tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka már szerdán közölte, hogy a volt elnök erre vonatkozó terveit jegelték. Trump korábban többször bírálta Németországot, mert úgy ítélte meg, hogy Berlin nem fordít elég pénzt védelmi célokra. Egykori védelmi minisztere, Mark Esper júliusban közölte, hogy összesen 11 900 amerikai katonát vonnak ki Németországból és egy részüket más európai országokba vezényelnék át.    

A korábbi elnök terveit éles bírálatok érték nemcsak az amerikai hadsereg részéről, de Trump saját pártján, a republikánus párton belül is.    

Sullivan arról is beszélt, hogy Biden külpolitikájában mindenekelőtt a diplomáciára, a szövetségesekkel folytatott szoros együttműködésre és az erőfölényre fogja helyezni a hangsúlyt. „Azt a világos üzenetet akarja küldeni, hogy biztonságpolitikánkban a diplomácia  kap vezető szerepeti” – emelte ki az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.    

A stratégia központi eleme az, hogy biztosítsák az amerikai erőfölényt, különös tekintettel a szuperhatalmak rivalizálására és a transznacionális fenyegetésekre. Sullivan szerint  e mindenekelőtt oroszországra és Kínára vonatkozik. Kiemelte, hogy elsődleges szerepet kap az európai és ázsiai szövetségesekkel folytatott viszony újraélesztése. Hozzáfűzte, hogy Biden szorosan együtt kíván működni a nemzetközi szervezetekkel is. Biden még csütörtök este  ismertetni fogja külpolitikája főbb elemeit a külügyminisztériumban tartandó beszédében.

(MTI)

Fotó:MTI/EPA/Shawn Thew

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rrrrrr
2021. február 07. 00:43
Kicsit zavar hosszú távon (legyen 100 év), hogy van ez az úgynevezett sáv amit Magyarországnak,Lengyelországnak,Szlovákiának hívnak és tőlük a szélen a két mitugrász földjén meg a két régi ellenség lényegében irányítása alatt tartja a dolgokat. Nem néz ki túl jól,azt h ki milyen nemzetközi szervezetbe van bent most hagyjuk,kb semmit nem jelent.
silenceCZ
2021. február 06. 10:11
nem nagyon adnak az oroszoknak más esélyt, mint fejleszteni az atomcsapásra alkalmas eszközeiket...
írmag
2021. február 05. 10:20
Konzultáljanak a németek Orbán Viktorral az ügyet érintően a német nemzeti konzultációról, olcsón megszámíthatja az autógyártásból!
Harangláb
2021. február 05. 09:42
Majd a fekete, és latino US katonák megvédik a népi arab németeket a gonosz orosz fehérektől...:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!