CIA igazgató-jelölt: Kína egy komoly, zsarnoki ellenfél

2021. február 25. 10:41

Joe Biden jelöltjét a CIA igazgatói pozíciójára a Szenátus előtt hallgatták meg.

2021. február 25. 10:41
null

Joe Biden elnök William Burns, korábbi karrierdiplomatát jelölte az amerikai titkosszolgálat élére. Burns a külügyben kellően kipróbált személy: volt már többször nagykövet, diplomáciai tanácsadó, külügyminiszter-helyettes, de egy napig ügyvivő külügyminiszter is. Ezzel az önéletrajzzal pedig valószínűleg gond nélkül meg fogják választani a CIA élére – írja a Reuters.

Szerdán történt meg Burns egyik szenátusi meghallgatása. Itt az igazgatójelölt négy fő prioritásának a következőket nevezte meg: „a nép, a kapcsolatok, Kína és a technológia”.

Új hidegháború van készülőben?

A volt diplomata Kínával kapcsolatban még hozzátette, hogy „egy komoly ellenfélnek” tekinti, amely elnyomja népét, és arra törekszik, hogy kiterjessze befolyását az Egyesült Államokon belülre is. Gondolatmenetét azzal zárta a távol-keleti országgal kapcsolatban, hogy

A meghallgatás során Burnsnek nem ez volt az egyetlen erős kijelentése. Mint mondta, az amerikai egyetemek és főiskolák vezetőinek a helyében bezáratná a Konfucius Intézeteket. A szóban forgó intézetek Peking által finanszírozott egyetemi kulturális központok, amelyeket több kongresszusi képviselő is Kína propagandaeszközének tart.

Nem maradt ki Oroszország sem

Burns kitért az Egyesült Államok többi ellenfélnek tekintett országára is. Véleménye szerint

Oroszország agressziója folyamatos fenyegetést jelent,

főleg az Egyesült Államok választásaira nézve. Szóba került a SolarWinds hackertámadás is, amelyet az amerikai tisztviselők orosz hackereknek tulajdonítottak.

Emellett hozzátette, hogy hasonló fenyegetések állnak fenn Észak-Korea és Irán részéről is. A közel-keleti országgal kapcsolatban azt is hozzátette, hogy „Irán nem juthat nukleáris fegyverekhez”.

Címlapképen: William Burns a szenátusi meghallgatáson. Kép forrása: AFP, Tom Williams

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antares007
2021. március 01. 11:37
Amerika meg a demokrácia mitosza na meg pont a CIA,ez olyan mintha a sakál aggódna ,hogy sok a dögevő hiéna mostanában.Aljasságban és hazug ságban még a volt KGB -re is rávertek egy kört.
igort
2021. február 25. 17:50
jaj szegény világnak, megint jön az amcsik demokrácia exportja módszerekben nem válogatva
Armageddon
2021. február 25. 14:47
Ujgur testvéreinket kérdezték már? Akiknek a levágott haját jó pénzért eladja a kínai rezsim.
zakar zoltán béla
2021. február 25. 12:26
trotty
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!