Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Borrell: Nemzetközi jogot sért a fegyvertelen tüntetők elleni fegyverhasználat

2021. február 28. 20:26

Az Európai Unió határozottan kiáll Mianmar bátor, demokráciát védő népe mellett – jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

2021. február 28. 20:26

Mianmarban a fegyvertelen tüntetők elleni fegyverhasználattal a biztonsági erők semmibe vették a nemzetközi jogot, az elkövetőket felelősségre kell vonni – jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Mianmarban vasárnap tartott tüntetések véres oszlatására reagálva vasárnap. Josep Borrell közleményében kijelentette, a katonai vezetőknek azonnal le kell állítaniuk az erőszakot és lehetővé kell tenniük a lakosság számára, hogy szabadon gyülekezzen és nyilvánítsa ki véleményét. Az Európai Unió határozottan kiáll Mianmar bátor, demokráciát védő népe mellett – jelentette ki. Az uniós diplomácia vezetője továbbá közölte: az Európai Unió hamarosan intézkedéseket hoz e fejleményekre reagálva.

Mianmar három városában, a déli Daveiben, Mandalajban és Rangunban a vasárnapi tüntetések oszlatásakor a rendfenntartók a hanggránátok és a vízágyú mellett éles lőszert is bevetettek, tizennyolc embert agyonlőttek, sokakat pedig megsebesítettek. Mianmarban egy hónapja keletkezett káosz azt követően, hogy a hadsereg magához ragadta a hatalmat, s őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít, valamint pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) irányítóit. A katonaság azt állítja, hogy a tavalyi választáson az NLD csalással nyert. Azóta rendszeresek a tiltakozások a katonai puccs ellen, a hatóságok nem képesek megakadályozni a mindennapos tüntetéseket és a polgári engedetlenségi mozgalmat. A rendőrség több alkalommal is éles lőszerrel próbált oszlatni.

A hatalomátvétel, amely közel 50 éves katonai uralom után megakasztotta a mianmari demokratikus reformokat, több százezer tüntetőt vitt az utcákra. A nyugati országok közül több korlátozott szankciókat vezetett be a rezsim ellen.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorostalanság
2021. március 01. 12:57
Tisztelt Borell úr! Nem is tudtam, hogy Mianmar az EU tagállama, különben honnan venné azt a ordenáré pofátlanságot, hogy beleugasson egy szuverén ország belügyeibe. Azaz érteni vélem: a vakcina beszerzéssel minden rendben, a migrik asszimilálódtak és értékes tagjai lettek a nyugati társadalmaknak, a Frontex kiválóan végzi a munkáját, nincsenek nogo zónák, nem erőszakolnak és gyilkolnak meg embereket naponta, nem oszlatnak tüntetéseket brutálisan a demokratikus nyugaton, nem veszélyeztetik a gyermekeiket fejlődését az erőszakos genderprogadandával, nem ontja az ordas hazugságokat a libsi média, nem rúgnak ki embereket mert nem azonosulnak a BLM-el, ... kihagytam volna valamit ? Szóval Borell úr, nem menne el a büdös qurva felmenőjébe...?
B_kanya
2021. március 01. 08:40
Dublinban a helyi Dr Gődényéket rommá verték, miután lecsapatták őket paprikával (CS). A hazai Dr Gődény féle "maszk-szkeptikus" mozgalmat egyszer felszólították, igazoltatták, alászolgája. Ahhoz képest milyen óhéber feje van, dr Gődény kb az öt legértelmesebb ellenzékiben benne van.
krisztoforo48
2021. március 01. 06:24
Franciaország,Spanyolország?Ismerősnek hangzanak ezek a szavak Borrell?
Kristály
2021. március 01. 06:14
Mindég máshól kotornak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!