Az Európai Bizottság szerint júliusra jöhet össze a nyájimmunitás az EU-ban

2021. február 26. 15:10

2021 júniusáig 600 millió vakcinát osztanának ki a tagállamok között.

2021. február 26. 15:10

Meghallgatták az Európai Bizottságban a vakcinagyártókat csütörtökön – számol be az Azonnali. „Amit jelen pillanatban látunk, nagyon megnyugtató. Minden vakcinagyártó növekvő termelési adatokról számol be a gyártóhelyein” – mondta a cikk szerint Thierry Breton, az EU belső piacáért felelős francia biztos.

Az AstraZeneca vezetője, Pascal Soriot reményét fejezte ki, hogy 2021 második negyedévének végére behozzák az eddigi lemaradásaikat. Az Astra Zeneca ugyanis év elején bejelentette, hogy mégsem tud annyit szállítani az EU-nak, amennyiben megállapodtak, de közben Nagy-Britanniának és több más nem EU-s országnak szállította azt a mennyiséget, amiben ők előzetesen megállapodtak.

Az Európai Bizottság nyomására végül úgy alakult, hogy a cég kicsivel többet tud az EU-nak szállítani, de továbbra sem annyit, amennyit a szerződésben lefektettek.

Sztella Kiriakídisz egészségügyért felelős ciprusi uniós biztos bejelentette azt is az ülésen, hogy az EB kalkulációi szerint továbbra is képesek tartani az oltáskampány ütemtervét, azaz 2021 júniusáig 600 millió vakcinát ki tudnak osztani a tagállamok között. Ez azt jelenti, hogy nyárra az Unió állampolgárainak 70 százalékát, tehát a nyájimmunitáshoz szükséges tömeget kétszer is be tudják oltani.

„Ez elég ambíciózus, 2021 februárjának végén az EU lakosságának alig 4 százalékát oltották csak be, míg Izrael már 50 százalék, Nagy-Britannia pedig 30 százalék fölött jár. A nyájimmunitás nyári eléréséhez persze kelleni fog az is, hogy a Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca mellett újabb vakcinákat is engedélyezzen az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség: az olasz köztévé úgy számol, májusra-júniusra lesz engedélye a Johnson&Johnson és a Novavax vakcináinak, valamint a német Curevacnak is” – jegyzi meg a hírről beszámoló Azonnali.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
certus
2021. február 26. 17:17
Osztanának - ha kapnának. Ezt a cikket elteszem, júliusban térjünk vissza rá.
formaegy
2021. február 26. 17:10
"Az Európai Bizottság szerint júliusra jöhet össze a nyájimmunitás az EU-ban" Már lassan ott tartanának az országok, ha az EB teszi a dolgát! Remélem a tömeggyilkosságért felelni fognak amit okoztak! Gyilkosok!
szóda
2021. február 26. 15:58
Melyik év júliusában?
zara
2021. február 26. 15:42
és akkor minek kell vakcinaútlevél idióták? esetleg az egész arról szól h az emberek feletti kontrollt növeljük?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!