Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az AstraZeneca nem perelhető a vakcinaszállítmányok késedelme miatt

2021. február 22. 16:02

Az Európai Bizottság és néhány uniós tagállam nemrég perrel fenyegetett, miközben erre a gyártóval kötött szerződés értelmében nincs lehetőség.

2021. február 22. 16:02
null

Az elmúlt hónapokban az Európai Bizottság a tagállamok kereszttüzébe került, miután a koronavírus elleni oltások beszerzése és szétosztása a korábban ígértnél jóval lassabban zajlik. Pár hete még az uniós intézményt vezető Ursula von der Leyen, valamint Franciaország uniós ügyekért felelős minisztere és Németország pénzügyminisztere kiálltak az uniós érdekérvényesítés mellett. 

Clement Beaune és Peter Altmaier úgy vélték,

amennyiben a gyártók nem tesznek eleget a szerződésben tett vállalásuknak, jogi útra terelik a kérdést.

Az AstraZeneca így került a francia, német és uniós kritikák középpontjába, mivel a brit-svéd gyártó az előzetes ütemtervtől eltérően nem tudta leszállítani a szerződésben rögzített vakcinamennyiséget. Az Unió még tavaly augusztusban állapodott meg a vállalattal, az AstraZeneca 300 millió vakcina legyártására szerződött, és a felek lehetővé tették, hogy a célértéket további 100 millió adaggal bővítsék. 

A Bizottság az oltóanyag-szállítmányok csúszása miatt a vakcinaexport tiltását is belengette, ami elősorban az EU-tagsággal bíró Írország és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország közötti kapcsolatokra helyezett nyomást. A Bizottság a vakcinák oltárán a lőporos hordóként aposztrofálható ír konfliktust is feláldozta volna, végül azonban a kezdeményezés nem valósult meg. 

A RAI olasz közszolgálati televízió közzétette a Bizottság által tető alá hozott szerződést, menyből kiderül, hogy

az EU üres fenyegetéssekkel próbálja rávenni a brit-svéd gyártót a szállítási kapacitások növelésére.

A szerződésben tételesen szerepel, hogy a tagállamok és a Bizottság lemond arról a jogról, hogy a szállításban történő bármilyen késedelem esetén perre vigyék az ügyet. A 27 államból álló blokk továbbá a vakcinák tárolása és szállítása közben felmerülő problémák, illetve a vakcina hatásosságával kapcsolatban fellépő váratlan aggályok esetén sem perelhet. 

Az EU a szerződés értelmében csak akkor fordulhat bírósághoz, ha a gyártó nem tesz eleget az Unióban elvárt helyes gyártási gyakorlatnak, vagy ha tevékenysége szembe megy a hatályos uniós jogszabályokkal. Mivel jelen esetben az EU egyedül a szállítási határidő megsértése miatt emelne panaszt, nem pedig az uniós jog megsértése miatt, így az AstraZeneca nem perelhető.

Gergi-Horgos Mátyás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2021. március 27. 11:05
Ezek szerint ezeket a szerződéseket is a Demszky úr írhatta.
catalina9
2021. március 27. 11:04
A szerződésben tételesen szerepel, hogy a tagállamok és a Bizottság lemond arról a jogról, hogy a szállításban történő bármilyen késedelem esetén perre vigyék az ügyet. A 27 államból álló blokk továbbá a vakcinák tárolása és szállítása közben felmerülő problémák, illetve a vakcina hatásosságával kapcsolatban fellépő váratlan aggályok esetén sem perelhet. " ja.....hát erre nem gondoltam...
certus
2021. március 27. 11:04
Viccelni akartál, de majdnem talált. Azért ugyanis tényleg kell fizetni ha nem szólunk időben azért, hogy arányosan kevesebbet fizetünk ha kevesebbet szállítanak.
szemlelo
2021. március 01. 16:34
Nem vagyok jogász, de szerintem ez nem elég. A szerződésnek tartalmaznia kell a szankcionálási lehetőséget is. Egy országon belüli, magánjogi szerződésnél ez implicite megvalósulhat az adott ország törvényei által. De itt nem ez a helyzet. Elolvastam a szerződés publikált részét és nem láttam semmi ilyesmit benne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!