Diszkrimináció miatt marasztalt el az olasz bíróság egy ételrendelési platformot

2021. január 05. 14:13

Elmarasztalta az olasz bíróság a Deliveroo nevű ételrendelő platformot: a „hakni gazdaságra” berendezkedett portál egy korábbi algoritmusa diszkriminatív módon szelektált a futárok között. Az ítélet nyomán jelentős összegű sérelemdíj illet minden jogában megsértett futárt.

2021. január 05. 14:13
null

Megsértette az olasz munkajogi szabályokat a Deliveroo nevű online ételrendelési platform – adta hírül a Forbes. Az olasz bírák úgy ítélték, hogy a portál által egykor alkalmazott – „Frank” fantázianévre hallgató – algoritmus hátrányos megkülönböztetésben részesített bizonyos biciklis ételfutárokat.

Az algoritmus ugyanis képtelen volt különbséget tenni aközött, hogy egy-egy futár épp miért nem dolgozik. Ez több esetben is visszásságokhoz vezetett: a portál értékelési mechanizmusa időről időre lepontozta azokat a a futárokat, akik éppen betegszabadságukat töltötték, netán épp sztrájkoltak – magyarán jogszerűen maradtak távol a munkától. 

Az algoritmus ezeket a szituációkat mégis hajlamos volt jogellenes munkabeszüntetésként értékelni, ami azért okozott hátrányt a futárok számára, mert

akár karrierjük is múlhatott azon, hogy épp milyen pontszámokat kaptak az algoritmustól.

Bologna munkaügyi bírósága éppen ezért úgy ítélkezett, hogy a Deliveroo fejenként – tehát jogában sértett futáronként – 50 ezer euró összegű sérelemdíj megfizetésére köteles. 

Az ítélet több munkaügyi érdek-képviseleti szerint is mérföldkőnek tekinthető. A 21. század munkaerőpiacain ugyanis egyre inkább elterjedőben van ugyanis a közbeszédben csak „hakni gazdaság” (’gig economy’) kifejezéssel illetett jelenség (lásd például az Airbnb, az Uber vagy épp a szóban forgó Deliveroo működési modelljét).

Ez a modell lényegében a hagyományos munkaerőpiaci alkalmazási formáktól eltérő, azoknál sokkal rugalmasabb és személyre szabottabb munkavégzést tesz lehet lehetővé az álláskeresők számára. Ennek legfőbb hátránya épp az előbb említett előnyökből fakad:

a „haknimodell” szerinti alkalmazás legnagyobb hiányossága ugyanis, hogy nélkülözi a hagyományos alkalmazási formákra jellemző stabilitást és kiszámíthatóságot.

Pontosan ezért fejezték ki elégedettségüket az olasz munkaügyi érdek-képviseleti szervek az ítélet kapcsán. A CGIL nevű szervezet például közleményében adott hangot a következőknek:

Az ítélet precedensértékű a tekintetben, hogy Európában most rögzíti először ítélet az, hogy a Frank [nevű algoritmus] vak, ezért nem áll összhangban a biciklis futárok érdekevel, akik nagyon is emberek – emberek jogokkal” – áll a közleményben.

A CGIL nevű szervezet nem téved nagyot, amikor a dolgozók munkajogi státuszát igyekszik kihangsúlyozni. A brit bíróság előtt folyamatban van ugyanis egy 2017 novemberi eset, amelyben kettő, az Uberrel szerződéses viszonyban álló sofőr perli korábbi szerződéses partnerét. Yaseem Aslam és James Farrar nem kér mást a bíróságtól, mint hogy a fórum utólagosan minősítse munkaviszonnyá azt a jogviszonyt, amely nyomán ők huzamosabb ideig az Uber rendelkezésére álltak. 

Az Uber védekezése szerint a két sofőr vállalkozói státuszban „működött”, miközben a két felperes szerint ők nagyon is munkaviszonyban álltak a portállal – éppen ezért a munkaviszonyból fakadó kedvezmények (például fizetett szabadság, minimálbér) is megilletik őket. Ahogy arról a BBC is beszámol, a bíróság első és másodfokon is a két sofőr javára döntött, az ügy azonban jelenleg a Legfelsőbb Bíróság asztalán várja a végső döntést.

Ha a sofőrök sikerrel járnak, az Uber fejenként 12 ezer font összegű kártérítést köteles fizetni nekik. A sor itt nem ér azonban véget: szakértők szerint, ha a perben az Uber marad alul, az felbátoríthatja mindazon brit sofőröket, akikkel a cég Aslamhoz és Farrarhoz hasonló feltételekkel szerződött.

Ha már Egyesült Királyság és Deliveroo: az Uber-ügyhöz hasonlóan vált vitássá, hogy az ételrendelési portál szerződőpartnerei munkaviszonyban állnak-e a Deliveroo-val, vagy sem. 2018-ban a brit bíróság a Deliveroo javára ítélt, mondván, hogy a portál futárjai szabadúszó magánvállalkozók (mindazonáltal Spanyolországban a bíróság a britektől eltérően, szintén a hír apropójául szolgáló Deliveroo futárjait munkavállalónak minősítette).

Fotó: JACQUES PION / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Thorin
2021. január 14. 17:51
Azért tényleg felháborító, hogy a munkáját ellátó munkást előnyben részesíti egy munkateljesítményt figyelő rendszer, sokkal helyesebb, ha a nem dolgozó dolgozókat részesíti előnyben, akkor máris több jut a migriknek valahogy.
Nehidd El
2021. január 08. 11:26
Talán hogy az izmos popsival kikövezett út vezet a szexiparba. Komolyabban: el nem tudom képzelni, hogy hogyan tud egy biciklis futár a "karrierjében" 18 millió forintot érő sérelmet elszenvedni azonkívül, hogy pl. megbénul egy balesetben.
kisgul
2021. január 08. 11:25
De milyen karrier vár egy biciklis futárra? Kap robogót, ha kiszállít egymillió adag "pastát"?
sagirdilsiz
2021. január 08. 11:25
Aki csodálkozik, olvasgasson eseteket az Egyenlő Bánásmód Hatóság ügyei között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!