A Bloomberg szerint megszületett a költségvetési alku a német elnökséggel

2020. december 09. 13:06

A legfrissebb értesülések szerint a németek 2022-ig felfüggesztenék a jogállamisági mechanizmust, tehát Magyarországot addig semmilyen szankció nem érhetné.

2020. december 09. 13:06
null

Magyarország és Lengyelország alkut kötött Németországgal a vétó visszavonását illetően – írja a Bloomberg.

Az állítólagos kompromisszum részletei még nem ismertek. Az amerikai hírügynökség információi a lengyel miniszterelnök-helyettestől, Jaroslaw Gowintól származnak. Véleménye szerint a kompromisszumot a további 24 EU-tagállam is jóváhagyhatja.

Korábban, december 3-án már felröppent egy hasonló hír azzal kapcsolatban, hogy a lengyelek készek feladni a költségvetési vétót. Később bebizonyosodott, hogy ez a hír nem volt igaz, a lengyel kormány pedig kitartott a vétó mellett.

A legfrissebb értesülések szerint komoly áttörést értek el a magyarok és a lengyelek, állítólag belementek a németek abba, hogy akár két évre, 2022-ig felfüggesszék a jogállamisági mechanizmust, tehát Magyarországot addig semmilyen szankció nem érhetné.

A Reuters szerda délután arról cikkezett, hogy még a csütörtöki EU-csúcstalálkozó előtt végső megállapodásra akarnak jutni a csomag részleteiről. Idéztek egy neve elhallgatását kérő diplomatát is, aki szerint van „némi nyomás” a kidolgozott alkun. Azt már a hírügynökség tette hozzá, hogy minden szem Hágára szegeződik: a liberális Mark Rutte holland kormányfőnek, a magyar és lengyel páros ellenlábasának is bele kell egyeznie a kompromisszumba – írja a Magyar Nemzet.

A Deutsche Welle értesülései szerint a jogállamisági rendelethez csatolnának egy záradékot, amely kifejezetten leszögezi, hogy a források lehetséges elvonása csak az EU pénzügyi érdekeinek összefüggésében valósulhat meg.

Ez azt jelenti, hogy az EU-ban lényegében kimondják: sem a migráció, sem a családpolitika ügye, az azok miatti nézetkülönbségek nem jelenthetik szankciók alapját.

Megerősítenék az eredeti szövegben is szereplő vészfékmechanizmust. A büntetendő kormány ezáltal gyakorlatilag bármikor az Európai Tanács elé vihetnéaggályait, annak pedig haladéktalanul napirendjére kellene tűznie az ügyet.

„Fontos előrelépés lenne az is, amit az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen korábban már emlegetett: a szóban forgó állam az Európai Unió Bíróságán is megtámadhatná a kilátásba helyezett szankciókat, amit a végrehajtó szerv, az uniós bizottság csak az ítéletet követően alkalmazna. Ez a gyakorlatban több évig húzódó jogvitákat is jelenthet” – áll a Magyar Nemzet cikkében

Összesen 440 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2020. december 09. 20:04
A 444.hu (Magyari Péter) már elkezdte a mismásolást. ,,Az viszont megint másik kérdés, hogy milyen politikai ára lesz annak, hogy a két ország hetekig a költségvetés vétójával fenyegette a többieket. Brüsszelben sokan lehetségesnek tartják, hogy elszigetelődésük a többiektől fokozódik majd, és más ügyekben és területeken hátrányt szenvednek majd el.,, - írja. https://444.hu/2020/12/09/jelentosen-felpuhitjak-es-evekkel-kitoljak-a-jogallamisagi-mechanizmust A kérést azonban úgy is fel lehet tenni: Az viszont megint másik kérdés, hogy milyen politikai ára lesz annak, hogy az EP hetekig húzta a fenyegetéssel felérő költségvetés elfogadását a jogállamisági mechanizmus bevezetésének igényével. Majd az egyes tagországok országgyűlési választásánál ez visszaüthet.
Berecskereki
2020. december 09. 19:43
A liberális politikusok és a mögöttük álló média még csak találgatás szintjén volt a megállapodás tartalma, de már elkezdte, hogy ki a győztes és a ki a vesztes. Ebből arra a következtetésre jutottam, hogy az EP el fogja fogadni az állam- és kormányfők újabb javaslatát. Másik. A helyreállítási alap összege kevés ahhoz, hogy komoly gazdasági eredményt lehessen elérni. Szükséges hozzá a költségvetés is. Azért is szükséges, mert szorosan összefügg a helyreállítási alappal. Ha figyelembe vesszük, hogy 4 ország a csőd felé tart és ez ugyanennyi fejlett gazdasággal rendelkező országot érint és ehhez hozzáadjuk a két vétózó országot, akkor ez már több, mint kétharmad. A hitel felvétele is veszélybe kerülhet, ha nincs jóváhagyott költségvetés. Amennyiben az EP továbbra is erősködik, nagy esély van arra, hogy a négy csőd felé tartó országban megbukik a kormány és új választások lesznek, ami szerintem a jobboldal győzelmével fog járni. Így sok képviselő elvesztené a képviselőségét, a pártok súlyos vereséget szenvednének. Ez közvetve kihatással lenne az EP-re is.
mucsay
2020. december 09. 19:29
22 az egy bő év. ráadásul választások előtt leszünk közvetlenül.
Az ajtónak támaszkodni tilos
2020. december 09. 19:29
"Ez azt jelenti, hogy az EU-ban lényegében kimondják: sem a migráció, sem a családpolitika ügye, az azok miatti nézetkülönbségek nem jelenthetik szankciók alapját." Hatalmas győzelem az Orbán - Morawiecki párosnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!