Jelképes klímavészhelyzetet hirdettek Új-Zélandon

2020. december 02. 09:37

Az ellenzék klímaváltozással foglalkozó szóvivője, Stuart Smith úgy vélekedett, hogy a nyilatkozat üres és tartalmatlan.

2020. december 02. 09:37
null

A törvényhozásban, a pártoknak a kérdésben elfoglalt álláspontja mentén, 76-an támogatták a kezdeményezést, 43-an ellenezték. A munkáspárti kormány emellett egy új kezdeményezéssel állt elő, amelynek értelmében számos közszolgálat karbonsemlegessé válna 2025-től, amivel részben megszabadulnának a széntüzelésű vízmelegítőktől, továbbá elektromos járműveket vennének. Jacinda Ardern miniszterelnök kijelentette, hogy kormánya általában csupán természeti katasztrófák kapcsán hirdet vészhelyzetet, de egy ilyen rendelkezés nem terjed ki a klímaváltozásra, pedig az ahhoz kapcsolható katasztrófák továbbra is bekövetkeznek majd.

Mint mondta, a most elfogadott nyilatkozat elismerése annak a tehernek, ami a következő generációkra vár – tette hozzá. „Arról az országról van szó, amelyet örökölni fognak. Annak az adósságnak a terheiről szól, amely rájuk marad, ha csak nem gondoskodnak most arról, hogy vezető szerepet tanúsítsanak a klímavédelem kérdésében.

A nyilatkozat következtében nem keletkeznek új törvényi hatáskörök, még pénzt sem rendelnek hozzá, az pusztán jelképes.

Ardern és más törvényhozók ugyanakkor megígérték, hogy a nyilatkozatot folyamatos intézkedéssel támogatják majd. A dokumentum értelmében az éghajlatváltozás az emberiség előtt álló egyik legnagyobb kihívás, egyben az elkötelezettség ígérete a globális felmelegedés csökkentésére. A nyilatkozatban kiemelik, hogy az éghajlatváltozás pusztító hatással lehet Új-Zélandra, valamint a rendelkezésre álló vízkészletekre az áradások, a tűzvészek és a tengerszint emelkedése révén.

Ardern szerint az éghajlatváltozás fontos szempont a gazdaság helyreállításában a koronavírus-járvány okozta visszaesést követően, és már csak ezért is kell fenntartható módon újra felépíteni, összpontosítva a karbonsemleges kialakításra.

Az ellenzék klímaváltozással foglalkozó szóvivője, Stuart Smith úgy vélekedett, hogy a nyilatkozat üres és tartalmatlan.

Egy másik ellenzéki képviselő, David Seymour azt mondta, a kormány mostani teljesítménye a politika győzelme volt a gyakorlati megoldásokkal szemben, a jelszavak diadala a tartalom felett. Ardern korábban egy olyan tervet jelentett be, amelynek keretében egymilliárd fát telepítenek, fokozatosan felszámolják a tengeri olaj- és gázkutatásokat, és 2030-ra az elektromos hálózatot 100 százalékban megújuló energiával működtetik. A kormány tavaly elfogadta azt a törvényjavaslatot is, amely szerint az ország 2050-re karbonsemlegessé válhat, ugyanakkor előírt bizonyos mentességeket az ország külföldi bevételeit jelentős mértékben növelő mezőgazdasági termelők számára.

(MTI)

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Timur Link
2020. december 03. 19:10
Budapest sokkal előbb áll. Mióta kihirdették Karigeriék, a kényszerhelyzetet, azóta annyira kitisztult a levegő a fővárosban, hogy muszáj volt dugókat gerjeszteni a város vezetésének, mert az őslakosoknál hiánybetegség lépett fel a régi füstös, kipufogógázos levegő után!
Dorset Naga
2020. december 03. 10:31
A miniszterelnök asszonynak tényleg olyan pofája van mint a ló arca.
Agrippa
2020. december 03. 09:07
Dorosznak megint kinéz egy zsíros állás, csak most még egzotikusabb vidéken!
bunko_jobbos
2020. december 02. 22:45
Tegnap este jelképesen elmentem a Bahamákra a repülőgépemmel, és jelképesen úsztam egyet az óceánban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!