Exit Poll: Nagy az esélye a PNL-USR koalíciónak, az RMDSZ 5.7%-ot szerzett

2020. december 06. 20:42

Az első exit poll eredmények szerint szociáldemokrata vezetés mellett a PNL és az USR végeztek a második illetve harmadik helyen. Az RMDSZ mellett bejutott egy új szélsőjobboldali formáció is.

2020. december 06. 20:42
null

Magyar idő szerint 8 órakor zártak az urnák a romániai parlamenti választáson. A választási hatóság, az AEP megrendelésére készített exit poll felmérés szerint az élen a szociáldemokrata párt végzett 30.6%-os teljesítménnyel. Második helyen végzett a Klaus Iohannis államfő által is támogatott, Ludovic Orban kormányfő vezette nemzeti liberálisok (PNL) 29,10  százalékkal. Harmadik helyen a Momentum testvéropártja, a Fekete-Győr András által is támogatott libeárlis kormányellenes párt, a Mentsük meg Romániát (USR) futott be 16,4 százalékkal.

Az RMDSZ közös magyar listájára 5.7% szavazott, így biztonsággal jutott be a törvényhozásba. A nap meglepetését az okozta, hogy az alig egy éve létrejött, szélsőségesen nacionalista AUR, a Románok Egyesüléséért Szövetség is bejutott a román parlamentbe, 5.3%-kal. A választás úgy tűnik a tavaly ellenzékbe kényszerült SPD számára első helyet eredményezett. 

Az AUR egyik társelnöke George Simion, a Románia és Moldovai Köztársaság egyesülését sürgető, Moldovából kitiltott aktivista, aki tavaly azzal kürtölte tele a román sajtót, hogy „szélsőséges magyarok” megverték őt az úzvölgyi katonatemetőben. A sokak szerint a Nagy Románia Pártnál is szélsőségesebb alakulat Maros megyei képviselőházi jelöltlistáját a székelyzászló és más magyar jelképek ellen indított pereiről elhíresült Dan Tanasa vezeti.

A Traian Băsescu centrista-nacionalista Népi Megmozdulás (PMP) pártja és a volt miniszterelnök Victor Ponta balközép PRO pártjai egyaránt 5,5 százalékon állnak. A  PMP a PNL és RMDSZ mellett szintén az Európai Néppárt romániai tagpártja.

 Az adatokon is megmutatkozik, hogy a választások a román nép többségének érdektelensége mellett, rekordalacsony részvétel mellett zajlottak, miután a részvételi arány 31,84%-volt, ezzel a négy évvel ezelőttinél is alacsonyabb lett a végeredmény. Az eddigi legalacsonyabb részvételt 2008-ban mérték, akkor a választók mindössze 39,20 százaléka-a ment el szavazni, és a négy évvel ezelőtti szám is ehhez közelített. Klaus Iohannis több alkalommal jelezte, hogy üdvözölné pártja, és a liberális USR koalícióját, melyre a választási eredmények fényében elég nagy az esély. 

Kelemen Hunor szerint biztosítva lesz a magyar képviselet a román parlamentben a következő négy évben. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az urnazárás után közzétett exit poll felmérések eredményei alapján értékelte a választásokat vasárnap.

Kijelentette: „az RMDSZ mind a képviselőházban, mind a szenátusban jelen lesz és arányos képviseletet fog biztosítani a magyar közösségnek. Úgy vélte: az előre jelzett eredmény azt mutatja, hogy a magyar emberek megértették az RMDSZ üzenetét a választások tétjéről, a következő időszak kihívásairól.” A politikus a koronavírus-járványnak tulajdonította, hogy az elmúlt 30 év leggyengébb részvételével tartották a vasárnapi parlamenti választásokat. 

(Forrás: Főtér, Index, Krónika.ro, MTI)

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mr. Tommy Lee
2020. december 07. 07:15
Teljes patthelyzet.
medve
2020. december 07. 07:06
A vége arányosabb. PSD 4%kal nyer, rmdsz 6%. A szélsőjobb majdnem 10%. Megalakulhat a liberális-jobboldali-rmdsz kormány.
Fila2020
2020. december 07. 06:43
A Fidesz a magyar párt parlamentbe jutása mellett állt ki, a Momentum viszont a román nemzetliberális pártnak kampányolt. Romániában a liberális is nemzeti!
kunfia
2020. december 07. 00:25
" "múltkor láttam egy érdekes kimutatást, egy felmérést melyben az szerepel, hogy a gyermekek egy része nem azért megy be reggeli nélkül az iskolába, mert a szülők nem tudják neki előkészíteni, vagy csomagolni, hanem egyszerűen nem éhes". Harrach Péter azonnal kapcsolt és kormánypárti politikushoz méltó válasszal állt elő, mondhatni az egyetlen épeszű magyarázattal: "Gondolom ez életforma kérdése". kERESZtény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!