Pedofilbotrányok vitték csődbe az Amerikai Cserkészszövetséget

2020. november 16. 19:58

Több, mint 82 000 követelést nyújtottak be a sértettek, akiket az elmúlt évtizedben bántalmaztak.

2020. november 16. 19:58
null

Az Amerikai Cserkészek Szövetsége (BSA) ellen legalább 82 000 kártárítési igényt nyújtottak be. A csődeljárás alatt álló egyesület elleni beadványokat egy, az egykori áldozatokat tömörítő jogi csapat kezeli. A számadat vasárnap érkezett, mivel a követelések benyújtásának határideje hétfőn délután öt órakor volt – számolt be hétfőn a CNN.

A cserkészszövetség közölte, hogy „letaglózott minket a múltbeli visszaélések által sújtott életek száma, és megindítónak tartjuk a jelentkezők bátorságát” – áll az Amerikai Cserkészek Szövetsége, a BSA közleményében. „Szomorúak vagyunk, hogy nem tudjuk meg nem történtté tenni fájdalmukat.” – írják.

A kártérítési percsoportot vezető ügyvéd, Andrew Van Arsdale az utóbbi hónapokban áldozatok ezreit kereste fel. A jogász úgy véli, hogy a szexuális visszaélés a BSA-ban „ki nem mondott norma volt. A túlélők beszámolói alapján a szexuális bántalmazás az ország összes csapatában egyfajta bevett beavatási rítus volt, hasonlóan más feladatokhoz, ahol a gyermekeknek ... bizonyos feladatokat kellett teljesíteniük, hogy megszerezzék áhított jelvényeiket” – mondta közleményében.

A BSA a perek után csődeljárást indított.

A  cserkészet elleni per nem szokványos bírósági eljárás, miután a szervezet februárban csődöt jelentett, mivel több száz szexuális visszaélés miatti pert indítottak ellene szerte az országban – ezek egy része „ismételt simogatást”, „pornográfiának történő kitettséget” és „kényszerített anális vagy orális közösülést” írt le. A Cserkészszövetség ekkor még felháborítónak tartotta a vádakat, és azt állította, hogy „voltak olyan esetek, amikor bizonyos egyének kihasználták programunkat ártatlan gyermekek bántalmazására.”

A kárigények száma azonban meghaladta az amerikai katolikus egyházat célzó korábbi hasonló követelések számát. 

Így a pereket a csődeljárás ellenére sem függesztették fel. A bírósági vallomások szerint 2019 áprilisáig a Cserkészszövetség több mint 7800 volt vezetője bántalmazott szexuálisan legalább 12 000 gyereket az 1940-es évek vége óta.
„A túlélőknek ezért most csődbíróságon, és nem polgári eljárás keretében kell érvényesíteniük igényeiket” – mondta még februárban a CNN-nek Michael Pfau, seattle-i ügyvéd, aki áldozatok százait képviseli.

(Forrás: CNN)

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2020. november 17. 22:52
Ide jut minden szervezet, amely megtagadja és megcsúfolja létrejöttének eredeti szép és nemes célkitűzéseit. Nem hiszem hogy az úttörő és kisdobos szervezetek kivételek lettek volna. Hogy ne csak a katolikus egyházat leplezzük le állandóan.
VDGy
2020. november 17. 10:34
Csak annyit mondhatok: most 18 éves fiam legszebb emlékei kötődnek a magyar cserkészethez (történetesen a Báthory László csapathoz). Ráadásul ez áttételesen rólam is elmondható, hiszen végtelenül hálás vagyok azért, hogy sikeres - szinte "túlélési" - táborozások, túrák, tánc-, ének- és játékfoglalkozások nevelték talpraesett, lelkes, értelmes, közösségi emberré. (Na jó, lehet, hogy nekünk, szülőknek is volt egy pici részünk benne. Legalább nem rontottuk el, amit életajándékként megkapott.)
Hétszűnyű Kapanyányi Monyók
2020. november 17. 10:31
Újabb gyalázatos féknyúz. Egy keresztény alapon álló, kizárólag heteroszexuális fiúkat tömörító, nemzeti gondolkodásra nevelő szervezetben nem lehetséges a pedofília.
Robur
2020. november 16. 22:38
South Park jut eszembe.:-))) Na ennyit a keresztényekről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!