Merkel a kompromisszumkészséget hiányolja a EU-költségvetés ügyében

2020. november 30. 17:54

A német kancellár szerint valamennyi tagország elégedettségének kiváltása annyira nehéz, mint a kör négyszögesítése.

2020. november 30. 17:54

A közös cél érdekében tett kölcsönös engedményeken alapuló megállapodás iránti nyitottság szükséges valamennyi féltől az Európai Unió (EU) következő hétéves keretköltségvetése és a koronavírus-járvány utáni helyreállítást szolgáló alap elfogadásához – mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben.

Az EU Tanácsa soros elnöki tisztségét betöltő Németország kormányfője a tagországi parlamentek uniós ügyekkel foglalkozó bizottságainak (COSAC) online elnöki találkozóján elmondott hozzászólásában kifejtette, hogy a tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács júliusi értekezletén elfogadott tanácsi következtetések számos kevéssé körvonalazott szövegrészt tartalmaznak.

A tagállamok a következtetésekben hitet tettek az unió működéséről szóló szerződés második cikkelyében foglalt értékek mellett és a közösség pénzügyi érdekeinek védelme, egy hatékony közös költségvetés mellett is.

A két elv összehangolása és valamennyi tagország elégedettségének kiváltása a soros elnökség számára „nagyjából annyira nehéznek bizonyul, mint a kör négyszögesítése” – mondta Angela Merkel.

(MTI)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2020. december 01. 08:21
Megegyezünk, hogy a golyók a tiétek, hiszen tiétek volt mindig. Aztán odamegyek, és erővel elveszem. Te tiltakozol. Én azt mondom, egyezzünk meg: elviheted éha játszani mindet, de nálunk lesznek, és minden alkalommal fizetned is kell értük. Te tiltakozó, az eredeti megállapodásra hivatkozol. (Nem veszed észre, hogy eleve már a megállapodást is én kényszerítettem rád, mert amúgy semmi közöm nem lett volna a golyókhoz.) Én azt mondom, a merev tiltakozásod miatt nem haladunk a megoldás felé, és hangosan hiányolom a kompromisszumos hozzáállásodat, a megoldásra való törekvés szándékát belőled. Közben az asztal alatt rúgdosom a bokádat, kicsiket, de sorban egymás után, ugyanoda. #EU2020
Friedrich Ferdinand von Beust
2020. december 01. 07:07
Csak én emlékszem rosszul, hogy született egy megállapodás a nyáron miszerint nem kerülnek be a költségvetésbe politikai kritériumok? Ennek ellentmond a következő ciklus költségvetési tervezete.
pumuklik
2020. november 30. 22:11
Mutti, a stasi megoldásai itt már nem működnek!
Dzsekvols
2020. november 30. 20:57
Nem tűnik sikeresnek a német soros elnöki félév.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!