Nemzetközi járványhelyzet: van, ahol meghétszereződött az esetszám

2020. szeptember 02. 11:59

Franciaországban meghétszereződött a covid-fertőzöttek száma, míg Spanyolország kétezer katonát vet be a második hullám megfékezésére. Negatív csúcsot döntött Csehország is, kéttucatnyi iskola nem nyitott ki. Szerdai covid-körképünk!

2020. szeptember 02. 11:59
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Itthon ismét megdőlt a negatív rekord: egy nap alatt 365 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma a koronavirus.gov.hu-n szerdán nyilvánosságra hozott adatok szerint. Az eddigi rekord a múlt vasárnapi volt, akkor 292 covid-fertőzöttet regisztráltak, tavasszal a napi esetszám-rekordot – 210 főt – április 10-én rögzítették.

Hazánkban jelenleg 6622 beazonosított fertőzöttet tartanak nyilván,

az elhunytak száma 619 főre emelkedett, és eddig 3903-an gyógyultak ki a kórból. Az aktív fertőzöttek száma 2100 fő, 45 százalékuk budapesti, míg az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka fővárosi. 98 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen. 

Eddig összesen 25 millió 914 ezer 484-en fertőződtek meg összesen a koronavírussal világszerte, a kórban elhunytak száma pedig közel 862 ezer, és eddig 18 millió 205 ezer 622-en gyógyultak fel a kórból. Az új esetszám nemcsak hazánkban, hanem világszerte meredeken emelkedik, míg március-áprilisban 96 ezer 753 volt a legmagasabb a napi fertőzöttszám, addig július végére már elérte a 291 896-ot, ami azt jelenti, hogy

háromszor annyian betegednek meg átlagosan a vírusban naponta, mint tavasszal.

Csökkent ugyanakkor a napi halálesetek száma: a vírus kitörése óta április közepén veszítettük el a legtöbb beteget (8502 fő), a nyári halálozási szám július végén volt a legmagasabb (7086 fő), ám ez nem haladta meg a tavaszit.

Hétfői cikkünkben összeszedtük, hogy mi a helyzet a Magyarországgal határos országokban, hogyan küzdenek meg az ismét nagyobb intenzitásra kapcsolt koronavírussal, erről bővebben itt olvashat. Ebben az írásunkban azokat az országokat emeljük ki, ahol az elmúlt napokban nagyot emelkedett az esetszám.

Meghétszereződött az esetszám Franciaországban

Máris itt van Franciaország, ahol szeptember első napján közel ötezer covid-fertőzöttet diagnosztizáltak, ami csaknem kétezerrel több az előző napi adathoz képest. Ennél még megdöbbentőbb, hogy az országban július vége és augusztus vége között meghétszereződött a fertőzöttek száma. Szerencsére a halálesetek száma meg sem közelíti a tavaszi szintet, mert még akkor volt olyan nap is, amikor több, mint 1400-an haltak meg a vírus következtében, addig ez a szám augusztus utolsó és szeptember első napjaiban nem éri el a harmincat.

A hatalmas robbanás ellenére a francia kormány egyelőre nem lép,

úgy vélik, nem lehet tovább korlátozni az állampolgárokat az egészségügyi helyzet miatt. Ennek megfelelően Franciaországban is a lehetőségekhez képest hagyományos módon indult az oktatás, 11 éves kortól kezdve azonban minden tanulónak (a tanároknak is) kötelező a maszkviselés, és nemcsak a közös tereken, hanem az osztálytermekben is. Nem tették viszont kötelezővé a védőtávolságot, azt náluk is lehetetlen ugyanis betartani, akárcsak itthon.

Kéttucatnyi iskolában nincs tanítás Csehországban

A napi esetszám Csehországban is rekordot döntött: az igazolt új esetek száma elérte az 503 főt, tavasszal ez a szám nem haladta meg a négyszázat. Annak ellenére, hogy a betegség lefolyása az érintettek többségénél nagyon enyhe, az esetszámnövekedés aggodalmat váltott ki a lakosság körében. Olyannyira, hogy a hagyományosra tervezett iskolakezdéskor országszerte

mintegy kéttucatnyi iskolában nem indult meg a tanítás a koronavírus miatt

– tájékoztatott Robert Plaga oktatási miniszter. Az országban jelenleg több mint száz helyi fertőzésgóc van, ahol fokozott óvintézkedések érvényesek. A fertőzés az utóbbi időben leginkább Prágában terjed, ahol százezer lakosra jelenleg 46 beteg jut. A múlt héten ez a száma 39 volt.

A fertőzöttek és a halottak száma is növekszik Spanyolországban

Nem rózsás a helyzet Spanyolországban sem, az esetszám ugyan nem éri el a tavaszi tízezres napi megbetegedésszámot, de még augusztus utolsó napjaiban 2500 új fertőzöttet regisztráltak, addig szeptember első napjaiban már több, mint nyolcezret. A vírusban életüket vesztettek száma szeptember elsején megközelítette a hatvan főt, amíg ez a szám augusztus végén a harmincat érte el. Az országban egyébként április elején halt meg a legtöbb beteg, akkor volt olyan nap is, amikor 961-en vesztették életüket. Lépett is a spanyol kormány, közölték ugyanis:

kétezer katonát biztosítanak a régióknak a koronavírusos esetek felkutatására

és nyomon követésére. „Nem engedhetjük, hogy a koronavírus ismét átvegye az életünk felett az uralmat. Ellenőrzésünk alatt kell tartanunk a terjedését, és meg kell törnünk a második hullámot” – mondta Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök. Egyúttal felszólította a spanyolokat arra, hogy telefonjaikra töltsenek le egy olyan alkalmazást, amelyben regisztrálják a fertőzötteket.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ElBundi
2020. szeptember 02. 13:33
Szemét bolsevik propaganda! Németországban tegnaptól él a törvény! Eröszakkal nyomhatják beléd a klinikai tesztek nélküli COVID-oltást, akkor ha karanténbe kersülsz vagy ha mozgáskorlátozásod van! Sok barom, hülye ember, de itt is. Meddig álmodoztok még? Kisérleti állatok leszünk hamarosan! http://www.neuewahrheit.com/blog777/morenews.php?NID=2&postid=1739
Gregorius
2020. szeptember 02. 13:05
Úgy tudom, hogy a franciák változtattak a stratégián és elkezdtek rengeteg ( kb. 100.000) tesztet végezni és Párizsban sorban állnak az emberek a tesztért. Lényegében ezért (is) nőtt meg az esetszámuk, mivel sokakat (tünetmentesek) kiszűrtek.
nick89
2020. szeptember 02. 12:40
Háború van. Biológiai fegyverrel indította Kína.
Aegopolis.
2020. szeptember 02. 12:38
Gyertek, csehek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!