Kémkedéssel gyanúsított amerikait fogtak el egy venezuelai olajfinomítónál

2020. szeptember 13. 21:35

A korábban Irakban szolgált Mattewnál mobiltelefonokat és bankkártyákat is találtak.

2020. szeptember 13. 21:35
null

„Egy kémkedéssel gyanúsított amerikai állampolgárt fogtak el a legnagyobb venezuelai olajfinomító közelében” – közölte a venezuelai kormányzathoz közel álló sajtó vasárnap.

Nicolás Maduro venezuelai elnök szerint a gyanúsítottat az olajfinomítók elleni kémkedés közben vették őrizetbe, s nála „különleges fegyvereket... nagy mennyiségben dollárt és más eszközöket” találtak. „Minden bizonyíték ott van, a fényképek, a videók, a kém egy tengerészgyalogos, aki szolgált (az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség) CIA bázisain Irakban” – hangoztatta az állami televízióban. Értesülések szerint John Heath Mattew volt amerikai tengerészgyalogost fogták el három társával, köztük a venezuelai nemzeti gárda egyik tisztjével az északnyugati Falcon és Zulia államok határán.

Az Ultimas Noticias helyi hírlap a hatóságokra hivatkozva közölte,

a korábban Irakban szolgált Mattewnál mobiltelefonokat és bankkártyákat is találtak.

A Reuters eddig nem tudta független forrásból megerősíteni a venezuelai sajtójelentéseket, az amerikai külügyminisztérium sem kommentálta az értesülést. Falcon államban található a hatalmas Paraguana olajfinomító komplexum, amely az Amuay és a Cardon olajfinomítókból áll. Az utóbbi években több üzemzavar is fellépett mindkét létesítményben – az ellenzék szerint – a rossz gazdálkodásnak és a karbantartás hiányának köszönhetően.

Egy venezuelai bíróság augusztusban 24 év börtönre ítélt tizenöt lázadó venezuelai katonát azért az elvetélt partraszállási kísérletért, amelyet két volt amerikai kommandós részvételével hajtottak végre, hogy elfogják Maduro elnököt és megdöntsék hatalmát. A két egykori zöldsapkás katonára, Luke Denmanra és Airan Berryre 20 évi börtönbüntetést szabtak ki. Caracas szerint a floridai székhelyű Silvercorp biztonsági cég alkalmazottja voltak, amelyet Jordan Goudreau amerikai zöldsapkás katona vezetett.

(MTI)

Nyitóképünkön egy venezuelai olajfinomító látható. Forrás: MTI/EPA/AVN/Alexander Gomez
.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Secnir
2020. szeptember 14. 07:16
amerikai, volt nála dollár, mobiltelefon meg bankkártyák(!), ebből jött a zseniális következtetés: kém.
Krupp Skya
2020. szeptember 14. 05:41
Kiváló ügynök volt.
3M..
2020. szeptember 13. 21:55
Egy venezuelai munkaerő közvetítőnél soha nem látni egyetlen amerikait sem. Viszont egy venezuelai olajfinomítónál sertepertélő amerikai, gyanús. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!