Macron együttműködést szorgalmazott az EU és Oroszország között

2020. szeptember 28. 21:05

„Nézetünk szerint, ha békét akarunk az európai kontinensen, akkor együtt kell működnünk Oroszországgal” – jelentette ki Macron.

2020. szeptember 28. 21:05

Az európai béke érdekében együttműködést szorgalmazott az Európai Unió és Oroszország között Emmanuel Macron francia elnök hétfőn Vilniusban. „Nézetünk szerint, ha békét akarunk az európai kontinensen, akkor együtt kell működnünk Oroszországgal” – jelentette ki Macron litván hivatali partnerével, Gintanas Nausedával közös sajtótájékoztatóján, dacára annak, hogy több uniós kollégája is Moszkvával kapcsolatos álláspontja felülvizsgálatára sürgette Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezése nyomán.

A francia elnök ugyanakkor felszólította Oroszországot, hogy tisztázza Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésének ügyét. Ellenkező esetben Oroszországnak – mint fogalmazott – nemzetközi következményekkel kell számolnia. „Ez egy világos gyilkossági kísérlet, amelyet orosz földön követtek el egy orosz ellenzéki vezető ellen egy Oroszországban gyártott vegyifegyverrel. Ezért Oroszországon a sor, hogy magyarázattal szolgáljon” – hangoztatta Macron. Hozzátette: a nemzetközi közösségnek kell majd döntést hoznia a következményekről a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) vizsgálatához Oroszország által rendelkezésre bocsátott – vagy éppenséggel nem bocsátott – információk alapján.

Macron szót ejtett a fehéroroszországi helyzetről is. Mielőbbi szankciókat sürgetett a vitatott körülmények között hatodik mandátumát megszerző Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kormányzata ellen, ugyanakkor az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) részvételét szorgalmazta a közvetítésben. „Egyetértettünk abban, hogy az Európai Uniónak minél előbb be kell vezetnie az előterjesztett szankciókat” – jelentette ki Nauseda. „Ha a diktátor nem akarja átadni a hatalmat, akkor a szankciók nyelvén kell vele” – hangoztatta a litván elnök.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!