NATO-tagállamok hadihajói fenyegetik egymást a Földközi-tengeren

2020. augusztus 27. 09:38

Az Európai Unió és Németország kétségbeesetten igyekszik közvetíteni a felek között.

2020. augusztus 27. 09:38
null

Tengeri hadgyakorlatokkal fenyegeti egymást a Földközi tengeren két NATO-tagállam, számol be az Euronews. Törökország és Görögország a tengeri ásványkincsek kitermelési joga miatt áll egymással szemben. Míg a török hadihajók egy amerikai romboló mellett gyakorlatoztak szerdán a vitatott vizeken, addig a görög és a ciprusi hajókat francia és olasz hadihajók kísérték immár második napja.

A görög kormányfő bejelentette, hogy az ország nyugati partjainál tizenkét tengeri mérföldről huszonnégyre növelik az ellenőrzött tengeri sávot.

– Ezen jog gyakorlásának lehető ségét más tengeri területek esetében is fenntartja Görögország – mondta Kiriakosz Micotakisz. – Ezt a jogot gyakorolják szomszédaink is a Tengerjogi Konvenció és a felezővonal-elv tiszteletben tartása mellett, ahol a szemben lévő partok távolsága kisebb huszonnégy mérföldnél.

A török elnök, Recep Tayyip Erdogan is harciasan nyilatkozott szerdán: azt mondta, ha valaki Törökország útjába áll, annak szembe kell néznie a következményekkel.

– Éppen úgy, ahogy senkinek a területére, szuverenitására és érdekeire nem vetettünk szemet, mi sem fogjuk átengedni azt, ami a miénk. Határozott szándékunk, hogy megteszünk mindent, ami szükséges ennek a célnak az elérése érdekében, legyen szó politikai, gazdasági vagy katonai lépésekről. Arra kérjük a partnereinket, hogy rendezzék a soraikat, és kerüljék azokat a hibákat, amelyek a romlásukhoz fognak vezetni.

Az Európai Unió és Németország kétségbeesetten igyekszik közvetíteni a felek között, mindeddig kevés sikerrel.

(Euronews)

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2020. augusztus 27. 21:32
Pedig együtt kellene (kiürítés után persze) , a tenger fenekére küldeniük az embercsempésző hajókat.
Akitlosz
2020. augusztus 27. 18:52
Akinek a NATO a szövetségese neki nincsen szüksége ellenségekre.
Kanmacska
2020. augusztus 27. 17:47
Volt már török-görög háború Ciprusért. Akkor is NATO tag volt mindkettő. A NATO egyben maradt akkor is. Ettől a kis hajókázástól nem történnek nagy dolgok, most még.
békalepcse
2020. augusztus 27. 12:43
Kicsit tovább feszíti a húrt a kardigán és nem figyel az otthoni dolgokra, hamar nyakára lépnek a sajátjai. Nem véletlen kellett olyan kegyetlenül elfojtania a belső ellenzékét. Persze a fejlett nyugatnak ennek ellenéreos demokrácia, hiába börtönöztek be tízezreket, csak a puszta gyanúra, míg a Lukasenkától a pár hőbörgőt is sokallják. Ráadásul biztosan megnyerte a választást, legfeljebb kisebb arányban valamennyivel, da akkor is fölényesen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!