Bloomberg: élelmiszerválság felé sodródik a világ

2020. augusztus 31. 08:34

A járvány zavart okoz az élelmiszerellátási rendszerben szerte a világon – mutat rá a lap.

2020. augusztus 31. 08:34
null

A korábban vártnál 132 millióval többen éhezhetnek a világon 2020-ban. A koronavírus-járvány tönkreteszi az ellátási láncokat, példa nélküli élelmiszerválság felé sodródunk – írja a Portfolio a Bloomberg cikkére hivatkozva. Az ENSZ előrejelzése szerint a legrosszabb esetben idén a világ tizedének nem jut elegendő vagy megfelelő élelmiszer: nem csupán éhezni fognak ezek az emberek, lesznek, akik a tápanyag-ellátási zavarok miatt elhíznak. A járvány hosszú távon is tönkreteszi az élelmiszerellátást, az ENSZ legjobb forgatókönyve szerint egy évtized múlva, 2030-ban 909 millióan éheznek a világon, a koronavírus-járvány előtti becslésükben még csak 841 millió éhezővel számoltak.

Az ENSZ becslése szerint év végén naponta már 12 ezer ember halhat meg a Covid-okozta éhségben, vagyis potenciálisan többen veszítik életüket, mint ahányan közvetlenül a járványban hunynak el naponta. A járvány zavart okoz az élelmiszerellátási rendszerben szerte a világon, olyan országokban is, melyekben az élelmiszerellátás általában stabilnak mondható. Sokan elveszítik a munkájukat és a vásárlóerejüket, a kijárási korlátozások ugyanakkor az ellátási láncokat is tönkre teszik: sokszor a termelők nem tudják eladni, de még csak megfelelő helyre sem juttatni a megtermelt élelmiszert.

A Bloobergnek nyilatkozó egyik gazda például 55 ezer dollárt bukott káposztatermésén, a veszteség fele eredt abból, hogy a feleslegesen megtermelt káposztát odaajándékozta olyan élelmiszerközpontoknak, amelyek rászorulóknak osztanak ételt. A káposztát ugyanis le kellett szedni, el kellett szállítani, sokkal egyszerűbb lett volna az eladhatatlan zöldséget egyszerűen a földeken hagyni megrohadni. Így is 50 ezer tonna káposzta ment tönkre, mert a rászorulóknak gyűjtő környékbeli központok sem tudnak akármennyi káposztát befogadni.

(Képünk illusztráció, forrás: MTI/EPA/Jahja Arhab, ételadagokat porcióznak jemeni önkéntesek a genfi székhelyű Trafigura Alapítvány népkonyhájában a fővárosban, Szanaában 2018. május 8-án.)

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zrx8
2020. augusztus 31. 13:07
"káposztát odaajándékozta olyan élelmiszerközpontoknak, amelyek rászorulóknak osztanak ételt. A káposztát ugyanis le kellett szedni, el kellett szállítani" esetleg a rászorulók odamehettek volna érte, és leszedhették volna maguknak..
ökobetyár
2020. augusztus 31. 10:46
A túlevés pótcselekvés. Tálaljuk először a salátákat, gyümölcsöt - akkor a nehéz főételből kevesebb fogy. Ki olyan ügyes, hogy nem hagy ételmaradékot - és nem dob ki ételt?
Herrence_Till
2020. augusztus 31. 10:13
Talán egyrészt nem lennének ilyen gondok, ha végre a túlnépesedésről is beszélne valaki... Csak az ugye nem PC. 10-12 gyerek Afrikában, Bangladeshben, stb. a semmire... Ezzel kéne már végre foglalkozni.
atila68
2020. augusztus 31. 09:45
Elrohadt majd ötvenezer dollárnyi káposzta, ebből az ENSZ megbecsülte, hogy a Covid éhhalált okoz. Normális?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!