A hatalom azonnali átadására szólították fel a puccsot végrehajtó mali katonai szervezeteket

2020. augusztus 28. 19:09

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége pénteken felszólította a mali katonai puccs vezetőit, hogy haladéktalanul adják át a hatalmat egy átmeneti civil kormányzatnak.

2020. augusztus 28. 19:09
null

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) pénteken felszólította a mali katonai puccs vezetőit, hogy haladéktalanul adják át a hatalmat egy átmeneti civil kormányzatnak és egy éven belül tartsanak választásokat az országban. Cserébe a 15 tagú szervezet felajánlotta, hogy fokozatosan feloldja a puccsistákkal szemben elrendelt szankciókat. Mahamadou Issoufou, az ECOWAS soros elnökségét ellátó Nigéria elnöke kijelentette, hogy Mali átmeneti kormányzata elnökének és miniszterelnökének is civil személynek kell lennie, akik nem indulhatnának a következő választásokon. „Nem szabad semmiféle katonai szervezetnek az átmeneti kormányzat elnöke fölött állnia” – tette hozzá.

Az ECOWAS pénteki csúcstalálkozóján vitatta meg Mali jövőjét.  A büntetőintézkedéseket azt követően vezették be, hogy augusztus 18-án katonák egy csoportja magához ragadta a hatalmat. A puccsisták akkor őrizetbe vették és a főváros, Bamako közelében található katonai támaszpontra szállították Keita elnököt és Boubou Cissé kormányfőt, más magas rangú állami tisztviselőkkel együtt. Ezt követően a puccsisták nyomására Keita bejelentette azonnali lemondását és a parlament feloszlatását, hogy – mint mondta – elkerülje a vérontást. A katonai puccs vezetői jószándékuk jeleként csütörtökön jelentették be, hogy elengedték Keita elnököt és hajlandóak lennének három helyett egy két éves átmenetet elfogadni.

Az ECOWAS felfüggesztette Mali tagságát, lezárta a határokat és leállította a pénzmozgásokat. A katonai junta a Nép Megmentésének Nemzeti Bizottságaként nevezi magát, és az ország ideiglenes vezetésével Assimi Goita ezredest bízta meg. Az ECOWAS Maliban tárgyaló közvetítői küldöttsége már korábban is javasolta a katonai puccs vezetőinek egy átmeneti kormány létrehozását, amely gondoskodna a következő választások megtartásáról, hogy helyreálljon az alkotmányos rend az országban. A mali junta akkor válaszul egy katonai testület által vezetett, hároméves átmeneti időszak elfogadását javasolta. Az ECOWAS következő csúcstalálkozóját szeptember 7-én tartják Niger fővárosában, Niameyben.

Fotó: Mali lakosai üdvözlik a katonákat Bamako utcáin 2020. augusztus 18-án. Zendülő katonák korábban behatoltak Ibrahim Boubacar Keita mali elnök rezidenciájára, ahol őrizetbe vették az elnököt, aki augusztus 19-én bejelentette, hogy a hadsereg akaratának megfelelően és a vérontás elkerülése érdekében lemond, továbbá feloszlatja a parlamentet. (MTI/ EPA/ Moussa Kalapo)

(MTI)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
winniethepooh
2020. augusztus 29. 11:55
Afrikai gyarmatok népe időnként megelégeli, hogy bábkormányuk a saját népe helyett a gyarmatosítók érdekeit szolgálja. Ilyenkor jönnek a jóságos franciák/ angolok/hollandok stb. és legyőzik a "terroristákat". Nem mindig saját csapatokkal, de mindig jól felfegyverzik a számukra hasznos idiótákat.
Akitlosz
2020. augusztus 29. 01:32
A felszólítás nagyon hatásos kalasnyikovok ellen.
mo ching
2020. augusztus 28. 23:45
Goita ezredest az amerikai hadsereg képezte ki. https://www.zerohedge.com/geopolitical/mali-coup-leader-us-trained-military-officer
péterx
2020. augusztus 28. 19:37
Vigyázat: felkészül kis-Karácsony! Úgy elítéli a lázadást, hogy arról koldulnak Maliban. A zászló budapesti Városházára való kitűzéséről már nem is beszélve!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!