Újabb örmény katona halt meg az örmény-azeri összecsapásokban

2020. július 27. 18:18

A két volt szovjetköztársaság északi határán július 12-én kezdődtek a harcok, amelyek 2016 óta a legsúlyosabbak.

2020. július 27. 18:18

„Meghalt egy újabb örmény katona hétfőn az Azerbadzsán és Örményország között folyó összecsapásokban” – közölte a jereváni védelmi minisztérium. A hétfőn elesett örmény katona volt a térségben július közepén újból kiújult ellenségeskedés 19. halálos áldozata. A tárca közlése szerint a katona hétfőre virradó reggel veszítette életét, amikor egy ellenséges orvlövész rálőtt egy Örményországtól északkeletre fekvő állásból.

Az azerbajdzsán védelmi minisztérium viszont azzal vádolta meg az örmény hadsereget, hogy az elmúlt 24 órában nehézgéppuskákkal és precíziós puskákkal lőtte az állásait. Baku, amelynek az elmúlt időszakban nem volt vesztesége, 45, a határvonalon történt incidensről számolt be. A két volt szovjetköztársaság északi határán július 12-én kezdődtek a harcok, amelyek 2016 óta a legsúlyosabbak. A harcok intenzitása július 17 óta csökkent, de naponta érkeznek jelentések szórványos összecsapásokról, amelyeknek hivatalos adatok szerint eddig 19 halottja van, 12 azerbajdzsán katona és egy polgári személy, valamint hat örmény katona.

„Azerbajdzsán hétfőn bejelentette, hogy július 29. és augusztus 10-ig az ország több városában Törökországgal közös hadgyakorlatot tartanak” – írta a Kommerszant orosz napilap internetes oldala. Örményország és Azerbajdzsán több évtizede konfliktusban áll egymással a zömében örmények lakta Hegyi-Karabah miatt. A térség hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozik, de az 1994-ben véget ért, véres fegyveres konfliktus eredményeként magukat helyi örményeknek valló szakadárok ellenőrzése alá került, Baku szerint viszont Örményország hadserege is jelen van ott. A szigorúan őrzött frontvonalon időről időre kiújulnak a harcok az azerbajdzsáni hadsereggel, a mostani összecsapás azonban a két ország határa mentén, az enklávétól mintegy 300 kilométerre északabbra történt.

A konfliktusról ebben a cikkünkben bővebben is írtunk.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!