Megállapodtak a költségvetésről az uniós csúcson

2020. július 21. 07:11

Orbán: Magyarországnak és Lengyelországnak nemcsak komoly pénzösszegeket sikerült szereznie, hanem megvédte nemzeti büszkeségét.

2020. július 21. 07:11
null

Maratoni tárgyalássorozatot követően megállapodtak az uniós állam- és kormányfők az EU költségvetéséről és a helyreállítási alapról, számol be az Euronews. Az Európai Unió 2021-2027 közötti költségvetése 1074 milliárd euró, melyet egy 750 milliárd eurós helyreállítási alappal egészítenek ki. Ebből 390 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás lesz (eredetileg 500 milliárd lett volna), a maradék összeget kölcsönként vehetik fel a tagállamok.

Az, hogy a megállapodásban miként szerepel az uniós pénzek kifizetése és a jogállamiság összekötése, nem egyértelmű. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az MTI szerint a Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, „első alkalommal van egyértelmű kapocs a pénzügyi források és a jogállamisággal kapcsolatos feltételek között, mivel a csúcson kiderült, hogy a tagállamok többsége ragaszkodik ehhez”. Orbán Viktor azonban másként ítéli meg a helyzetet. A magyar miniszterelnök – a Lengyelország brüsszeli uniós nagykövetségén Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján – azt mondta, minden kísérletet, amely össze kívánt volna kapcsolni két rendkívül fontos kérdést, az uniós pénzeket és a jogállamiságot, sikerrel visszautasították, és ezzel összefüggésben egy teljesen új mechanizmus létrehozását szorgalmazták. A tanácskozás után kiadott hivatalos szöveg szerint az Európai Tanács hangsúlyozza a jogállamiság tiszteletben tartásának fontosságát, ami meglehetősen általános megfogalmazás. Az emerging-europe.com szerint olyan kompromisszumos megoldás született, hogy most elhalasztják a jogállami mechanizmus kidolgozását, erre később térnek vissza, de ezt majd a tagállamok minősített többségével fogadják el, így Lengyelország és Magyarország nem élhet a vétójogával.

A magyar miniszterelnök szerint mindkét ország sikereket ért el a tárgyalások során

Magyarországnak és Lengyelországnak nemcsak komoly pénzösszegeket sikerült szereznie, hanem megvédte nemzeti büszkeségét az európai uniós csúcson – jelentette még ki Orbán Viktor a sajtótájékoztatón. A kormányfő azt mondta, a két országnak sikerült egyértelművé tennie: azok részéről, akik örökölték a jogállamiságot, elfogadhatatlan, hogy kioktassák és kritizálják azokat a szabadságharcos népeket, amelyek nagyon nehéz időket éltek meg és sokat tettek a kommunista rezsim ellen.

Orbán Viktor közölte:  Az említett törekvések megtörése siker úgy Magyarország, mint Lengyelország számára – közölte. Hozzátette, Magyarország álláspontja szerint a két témát külön kell kezelni, és ezt sikerült elérni a megbeszélések folyamán. A jogállamiság fogalmának tisztázása érdekében a kérdésre vissza kell térni a közeljövőben – mondta Orbán Viktor. „A tárgyalások sikere azt mutatja, ha összefogunk, semmilyen ellenfél sem győzedelmeskedhet fölöttünk” – fogalmazott. A tanácskozás nemcsak fontos, hanem jó küzdelem volt Lengyelország oldalán – tette hozzá Orbán Viktor.

Az elért sikerek közül kiemelte a nyugat-balkáni régió uniós integrációjára és a bővítésre szánt támogatások mértékét. Szavai szerint az Európai Uniónak nagyobb szüksége van Szerbiára, mint Szerbiának az unióra, ugyanis Szerbia nélkül nincs jól működő európai biztonsági architektúra.

Morawiecki: sikerült egyértelművé tenni, hogy nem lehet összefüggés a politikai és a gazdasági dimenziók között

A témával összefüggésben Mateusz Morawiecki rendkívül fontosnak nevezte az uniós költségvetés bővítésre elkülönített összegét, véleménye szerint ugyanis annak hiányában vákuum alakul ki a Nyugat-Balkánon, amelyet mások mellett Oroszország, Törökország vagy Kína tölthet ki. „Nekünk, az Európai Uniónak kell ott lennünk” – fogalmazott. A jogállamiságra vonatkozóan egyebek mellett kiemelte: sikerült egyértelművé tenni, hogy nem lehet összefüggés a politikai és a gazdasági dimenziók között. Lengyelország a jogállamiság védelmében és abban érdekelt, hogy az uniós pénzek felhasználását és a jogállamiságot szigorúan felügyeljék. Elfogadhatatlan azonban az ország ellen évek óta folytatott, valódi okok nélküli politikai támadás – tette hozzá a lengyel miniszterelnök. 

Orbán Viktor kiemelte, a még megoldásra váró kérdések, egyebek mellett a politikai tevékenységet folytató, uniós pénzből támogatott, saját kormányaikat elfogadhatatlan módon támadó civil szervezetek átláthatósága a közeljövőben ismét az uniós tanács asztalára kerülnek. A legelmaradottabb régióknak járó uniós pénzekkel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta, Magyarország abban hisz, hogy a munka a siker kulcsa. Az uniós pénzek csak a magyarok odaadása és munkája révén működik. Ez a garancia arra, hogy „nagyon boldog hét év elé nézünk” – fogalmazott.

„Azt kívánom minden magyarnak, soha ne legyen kevésbé sikeres reggelje, mint a mai” – tette hozzá a miniszterelnök.

(Euronews, MTI)

Összesen 865 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kerekperec
2020. július 22. 10:04
'ORBÁN KISFIÚNAK BIZONYULT, TOTÁLIS VERESÉGET SZENVEDETT, A JOGÁLLAMISÁGHOZ KÖTIK AZ UNIÓS PÉNZEKET.' https://nepszava.us/
tevevanegypupu
2020. július 22. 07:55
Mandiner már megint nem figyeltek? Muszáj ezt a balliberális mocskolódást leközölni?Őrjöngenek, trágárok, tehetetlenek..és itt élik ki magukat..Muszáj ezt engedni?
bagira
2020. július 22. 06:37
javítás: 2010ben belebukott .
bagira
2020. július 22. 06:20
Gyurcsányné a cseka meg a barátnője a slepje nem meri kimondani hogy Brüsszelben évek óta áskálódtak Magyarország ellen vegyék el az uniós pénzeket . Nem merik kimondani bűnt követtek el elárulnák magukat. Most a kormányt ostorozzák országunk kevés pénzt kapott . Gyurcsányné és bagázs áskálódók nem tudtak ráhatással lenni a pénzek elosztásánál , dkné ballibsi banda Brüsszelben annyi mint a talicska szélén lévő légyszar. 2002-2010 gyurcsány kormány Brüsszelben egy fillért se tudott a túlzott deficit miatt lehívni országot úgy eladósította, gyurcsányné azzal vádolja az Orbán kormányt ami miatt 2002- 2010 az országot csődbe kormányozták, 2002 belebukott . Közben az Orbán kormány országunknak terv szerint kitudta harcolni a járó magas összeget.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!