Macron: A NATO agyhalottként viselkedik

2020. június 23. 10:59

Ankara egyoldalú líbiai katonai műveletei miatt igen feszültté vált a viszony a két NATO-tag, Franciaország és Törökország között.

2020. június 23. 10:59

Emmanuel Macron elfogadhatatlannak nevezte Törökország katonai beavatkozását Líbiában, ami felett nem lehet csak úgy elsiklani, számol be az Euronews. A francia államfő erről akkor beszélt, amikor Kais Saied tunéziai elnököt fogadta az Elysée-palotában.

„Úgy vélem, Törökország veszélyes játékot űz Líbiában, és megsérti a Berlini Konferencián vállalt kötelezettségeit” – jelentette ki Macron. A francia elnök a NATO-t is ostorozta, kétségbe vonva hatékonyságát. Utalt egy közelmúltbeli incidensre, amikor török hajók tüzet nyitottak egy mediterrán NATO-misszióban résztvevő francia hajóra.

„Amikor azt látom, ami a múlt héten történt, a NATO parancsnoksága alatt, Líbia partjainál.... Teljességgel elfogadhatatlannak tartom, és visszautalok egy tavalyi kijelentésemre; a NATO agyhalottként viselkedett. Nincs ennél pontosabb kifejezés rá.”

Az olajban gazdag Líbiában egyre kaotikusabb polgárháború dúl Kadhafi diktátor bukása óta. Két rivális adminisztráció verseng a hatalomért, különböző külföldi hatalmak támogatásával.

Ankara egyoldalú líbiai katonai műveletei miatt igen feszültté vált a viszony a két NATO-tag, Franciaország és Törökország között.

(Euronews)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hellminth
2020. június 24. 19:16
A NATO még mindig hatékonyabb, mint az EU. Mármint ha nem éppen a német nagytőke érdekeiről van szó, mert akkor az EU is nagyon hatékony tud lenni.
aaabbbccc
2020. június 23. 12:14
Eszak-Afrikaba csak a franciak vonulhatnak be katonakkal Erdogan a kis buta ezt nem tudta ott csak a franciak rabolhatnak
zolizolizoltan
2020. június 23. 12:09
Nem kellett volna lebombázni Kadhafit. Akkoriban Franciaország volt a legvérmesebb. Egyébként Szíria is küldött Líbiába önkénteseket, és ez már nagyon veszélyes, hiszen közvetlenül csapnak össze a szírek és a törökök,
zakar zoltán béla
2020. június 23. 12:03
bugyi matyi
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!