Tarolt a német kurzarbeit

2020. május 05. 14:16

Több mint 10 millióan dolgoznak már rövidített munkaidőben.

2020. május 05. 14:16

A rövidített munkaidő támogatásának (kurzarbeit) igénybevétele Németországban ágazatonként nagyon eltérő – mutat rá az Ifo kutatása, amelyet a Portfolio közöl. A gasztronómia területén például majdnem teljeskörűen igénybe veszik, ezzel szemben az ügyvédi irodákban szinte egyáltalán.

A német rövidített munkaidő támogatását az éttermekben dolgozók 99%-a vette igénybe az intézet felmérése szerint, ugyanez a hoteleknél 97% volt – írja a Reuters. Ez a két szektor érezte meg leginkább a koronavírus okozta válságot. A légitársaságoknál 90% fölött volt az arány, ugyanez igaz a ruházati iparban dolgozókra. A kreatív gazdaságban és a fitnesztermek alkalmazottainak 80%-a dolgozott kurzarbeitban.

Az egészségügyi szektorban mindössze 14% volt az arány, a vegyiparban 30%, az élelmiszeriparban pedig 21%. Az ügyvédi irodák, adótanácsadók és könyvelők körében 3% volt ez az arány, a szennyvízkezelők, energiaszolgáltatók és gyógyszergyártók pedig egyáltalán nem vették igénybe.

(Portfolio)

(Nyitókép: Getty Images)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2020. május 05. 19:44
A civilizált Európa....nekünk,egyre távolabb álom....
Falfirka
2020. május 05. 16:52
kell is, mert a 2 millió migri meg várja a segélyt. valakinek elő kell teremteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!