Magyar Nemzet: Az eddigi legsúlyosabb recesszióval kell szembenéznie az Uniónak

2020. május 06. 15:21

A válság mértéke és a javulás gyorsasága tagállamonként eltérő lehet.

2020. május 06. 15:21

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos ismertette az uniós bizottság tavaszi gazdasági előrejelzését, amely már számol a járványhelyzet hatásaival – írja a Magyar Nemzet. A bizottsági előrejelzés szerint az EU gazdasága még 2020-ban 7,5 százalékkal csökken majd, míg az euróövezet esetében a várakozások szerint a gazdaság rekordmértékű, 7,75 százalékos zsugorodása jöhet. Gentiloni elmondta: Az európai gazdaság tevékenysége szinte egyik napról a másikra csökkent a harmadára. A válság mértéke és a javulás gyorsasága tagállamonként eltérő lehet, hiszen a turizmus, a szolgáltatószektor, az adott ország anyagi tartalékai és a korlátozások lazítása is mind-mind befolyásolja a folyamatokat.

A legsúlyosabban valószínűleg a dél-európai országokat, Olaszországot, Spanyolországot és Görögországot érinti majd a válság, de bőven van félnivalója Franciaországnak, Írországnak és Horvátországnak is. Az előrejelzés kitér arra is, hogy az eurózónán kívül eső államokat kisebb mértékű zsugorodás fenyegeti. Ám ez nem jelenti azt, hogy ezeket az orszgokat ne érintené a recesszió, valamennyi tagállamban jelentős lesz a „szenvedés”. 

Magyarország esetében a bizottság az uniós átlag alatti, hétszázalékos csökkentést jósol. A brüsszeli várakozások szerint a munkanélküliség mértéke hétszázalékosra emelkedhet a járvány nyomán. A magyar államadósság idén 75 százalékára nőhet – áll a bizottsági dokumentumban, amely szerint jövőre ugyanez a szám 73 százalékos mértéket ölt. A hazai gazdaság növekedése a jelentés alapján 2021-ben már hatszázalékos növekedést mutathat. Utóbbi bővülés uniós szinten is megközelítőleg hat százalék körül mozog majd, míg az eurozóna esetében 6,3 százalékos növekedésre van kilátás jövőre.

Az egységes belső piac működése, és az eurozóna is veszélynek vannak kitéve, de felnőhetünk a feladathoz” – szögezte le az olasz biztos. A bizottság hangsúlyozta, hogy a járványhelyzet miatt jóval nehezebb előrejelzéseket készíteni, s ha a vírust nem sikerül hamarosan visszaszorítani, még a fentebb vázolt forgatókönyvnél is súlyosabb válság érheti el Európát.

(Magyar Nemzet)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aleb19
2020. május 06. 16:45
partunkeskormanyunk fakabatokkal sikeresen harcol a csunya virus ellen es a hatarzarak megallitjak a gazdasagi recesziot is...avagy hazudni reggeldelbenesesteis
3M..
2020. május 06. 15:33
A magyarnak is. "Az idén legalább 7%-kal esik vissza a "magyar" gazdaság..." LOL https://balrad.ru/2020/05/06/mennyi-lesz-a-dobrogisztani-annyi/ Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!