Klimatizált utcákkal készül Bécs a nyári hőhullámokra

2020. május 27. 08:22

Akár öt fokkal hűvösebb lehet ezeken a helyeken – közölte a Qubit.hu.

2020. május 27. 08:22

18 ideiglenes klimatizált utcát hoznak létre a 4 állandó mellé Bécsben, amely Budapesthez hasonlóan megszenvedi a nyári hősziget-jelenséget – írta keddi közleményében Bécs Város Külképviseleti Irodája. Bécs egyike a klímaválság által leginkább érintett városoknak Európában, és különösen magas a hőségnapok száma – írta a portál, majd hozzátette: a jelenlegi járványhelyzetben ráadásul kiemelt szerepük van a városi szabad tereknek, ahol az emberek egymástól távolságot tartva a szabad levegőn tartózkodhatnak. Hogy az ott lakók a nagy melegben le tudják hűteni magukat, június 12-e és szeptember 20-a között a városvezetés ideiglenesen tizennyolc klimatizált utcát hoz létre. A klimatizált területeket természetesen nem gépekkel hűtik: ezeken az utcákon, utakon vagy tereken ehelyett sok a növény, az árnyék, ivókutakat és párakapukat alakítottak ki, van elég ülőhely, és világosabb az aszfalt. Nincs autóforgalom, tilos a várakozás és a parkolás is – írták.

A lap hangsúlyozza, hogy a klimatizált utcákban akár öt fokkal is sikerült csökkenteni a környezeti hőmérsékletet. Mindez azt szolgálja, hogy a bécsiek, különös tekintettel az idősekre és gyerekekre, a forró nyári napokon is ki tudjanak menni a szabadba hűsölni vagy játszani. Az utcákon rendezvényeket szerveznek, és minden utcában két megbízott személy áll a környékbeliek rendelkezésére, akikhez kérdésekkel vagy kérésekkel lehet fordulni. Az új hűsölőutcákat Bécs hőségtérképe alapján alakítják majd ki, vagyis oda tervezik őket, ahol a legnagyobb melegre lehet számítani, illetve ahol a legtöbb kisgyermek és időskorú lakik. A kezdeményezés tavaly indult, és a sikerét mutatja, hogy a megkérdezettek 92 százaléka szeretné, ha lenne folytatás – írta a Qubit.hu.

(kép forrása: tthungary.hu)

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2020. május 27. 21:38
Gréta őrjöng.
atila68
2020. május 27. 21:01
Greta mit szólt?
EMM195
2020. május 27. 16:22
A migránsok szeretik a meleget.
sagirdilsiz
2020. május 27. 11:36
Várom a haladók tiltakozását, hogy a meleg elleni védekezés (homofób) és a világosabb flaszter meg rasszizmus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!