Amerikában több a külföldi diplomás, mint „bennszülött”

2020. április 01. 07:20

Csaknem minden második külföldön született és az utóbbi tíz évben az Egyesült Államokba települt amerikainak van alapfokú egyetemi végzettsége, míg a helyben születettek körében az arány csak 36 százalékos .

2020. április 01. 07:20

Csaknem minden második külföldön született és az utóbbi tíz évben az Egyesült Államokba települt amerikainak van alapfokú egyetemi végzettsége, míg a helyben születettek körében az arány csak 36 százalékos – derült ki az Egyesült Államok Népszámlálási Hivatalának a héten közzétett adataiból.

A mutató 31 százalékos azok esetében, akik külföldön születtek, de 2009 előtt érkeztek az Egyesült Államokba. Szakértők szerint a külföldön született amerikaiak iskolázottsága azért egyre magasabb fokú, mert lassult a latin-amerikai bevándorlás, ugyanakkor erősödött az ázsiai, utóbbiak pedig iskolázottabbak. Cynthia Feliciano, a St. Louis-i Washington Egyetem szociológusa hangsúlyozta, hogy a jelenségnek nincs köze Donald Trump amerikai elnök migrációs politikájához, amely szigorúan korlátozza a Mexikóból érkezőket.  „A jelenlegi kormányzat nyilatkozatai nem tényeken alapulnak, hanem bűnbakkeresés vágyán”– vélekedett a tudós.

„Trumpot négy éve választották elnökké, ugyanakkor Latin-Amerikából már több mint egy évtizede lassul a bevándorlás az Egyesült Államokba, ráadásul megfordult a mexikói viszonylat, ugyanis többen tértek vissza Mexikóba az Egyesült Államokból, mint ahányan érkeztek. 2008-ig Mexikóból érkeztek a legtöbben az Egyesült Államokba letelepedni, utána viszont Kínából és Indiából” – mutatott rá Karthick Ramakrishnan, aki a California Egyetemen a politikai tudományok professzora.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2020. április 01. 23:02
Hülye vagyok, mert amerikai vagyok! - sok helyen van ez jogosan kiírva Európában. Mégis milyen sok az ősbunkó milliárdos, például az elnök is!
Akitlosz
2020. április 01. 17:29
"mutatott rá Karthick Ramakrishnan" amerikai őslakos.
Akitlosz
2020. április 01. 17:28
Inkább az a magyarázat, hogy az amerikaiak nem tudják megfizetni az amerikai diploma árát. Míg a külföldieknek ugye nem amerikai diplomájuk van.
Jack Reynor
2020. április 01. 17:08
Amerikai egyetemi oktatók között egyre kevesebb a "bennszülött" amerikai. Elárasztották az amerikai egyetemeket az indiai, kínai, afrikai, jobb és ritkább esetben európai bevándorlók. A cím persze nem igaz, nem több a külföldi diplomás, hanem az arány nagyobb a külföldiek között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!