Von der Leyen: Az EU felfüggeszti az államháztartási hiányra vonatkozó szabályokat

2020. március 20. 21:25

Szabad mozgásteret enged, hogy a kormányok „szükség szerint fecskendezzenek tőkét a gazdaságba” – mondta.

2020. március 20. 21:25

A koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzetre tekintettel az Európai Unió felfüggeszti az államháztartási hiányra vonatkozó szigorú szabályokat, hogy lehetővé váljon a tagállami kormányok számára a gazdaság rugalmasabb finanszírozása – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében pénteken.

Von der Leyen elmondta, a mentesítési záradéknak nevezett ideiglenes intézkedés az EU-tagországok pénzügyminisztereiből álló tanács jóváhagyását követően ténylegesen feloldja a nemzeti kiadások szigorú brüsszeli felügyeletét. Lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy intézkedéseket hozzanak a válság megfelelő kezelése érdekében, miközben eltérnek az európai költségvetési keretrendszerben általában alkalmazandó követelményektől.

– mondta.

„Olyan maximális rugalmasságot javaslunk, amely lehetővé teszi nemzeti kormányaink számára, hogy mindent és mindenkit támogassanak. Egészségügyi rendszereiket, az orvosi és ápolói személyzetet, valamint a válság által sújtottakat. Biztosítani akarjuk, hogy a tagállamok a lehető legjobb módon reagálhassanak a koronavírus-járvány emberi, társadalmi, és gazdasági kihívásaira” – fogalmazott. Az Európai Bizottság készen áll arra, hogy a helyzet alakulásának függvényében további lépéseket tegyen – tette hozzá Von der Leyen.

Thierry Breton belső piacért felelős biztos azt közölte, hogy az uniós bizottság a korábbinál még szorosabban együttműködve a tagállamok mellett az ipari szereplőkkel és a szabványügyi hivatalokkal a védőmaszkok, kesztyűk, köpenyek és egyéb orvosi felszerelések rendelkezésre állásának biztosításáról állapodott meg pénteken. A megállapodás az EU és az unión kívüli országok vállalkozásai számára egyaránt lehetővé teszi a felsorolt termékek gyártását, könnyebb forgalomba hozását magas szintű biztonsági feltételek garantálása mellett – tette hozzá Breton.

(MTI)

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hunpettel
2020. március 22. 13:19
jelentem a járvány elérte célját! Az EU addig nem fog létezni, amíg saját pénzt nem nyomtat a dollártól függetlenül. Így csak az adósságok fognak nőni.
certus
2020. március 21. 10:51
Az még egészen aktív is volt.
Kristály
2020. március 21. 10:18
Nahát mekkora orbitális nagylelküség az EU két nagy hatalma megengedte a kis nyigháj tagállamaknak hogy megmentsék polgárai életét Húrá Ez is csak azért történik mert valaki majd megkell dolgozzon az ők jólétükért .
néhai Ch.Pilot
2020. március 21. 10:03
A járvány kiváló alapot jelent az Európai Egyesült Államok létrehozására. Jön majd a szokásos blabla, hogy az egységes fellépés, a központi irányítás az intézkedések összehangolására, stb. Vigyázzunk! A járvány "következményei" súlyosabbak lehetnek, mint maga a járvány!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!