Csak négy százalék a szír a görögországi menekültek között

2020. március 06. 08:43

A nagy többség Pakisztánból, Afganisztánból, és a szubszaharai régióból jött – mondta Giorgos Gerapetris.

2020. március 06. 08:43

Azok közül, akik illegálisan lépték át a határt, csak négy százalék érkezett Szíriából”– közölte Giorgos Gerapetris görög államminiszter az Euractiv beszámolója szerint. Hozzátette: a nagy többség Pakisztánból, Afganisztánból, és a szubszaharai régióból jött, és sokan közülük folyékonyan beszélnek törökül, ami azt jelenti, hogy már régóta Törökországban tartózkodtak. „Emberek geopolitikai célokra történő inhumánus kihasználásával nézünk szembe” – mondta a miniszter.

Közben megszólalt Dacian Ciolos, a Renew Europe frakció román vezetője, aki támogatja azt a német elképzelést, miszerint repülésmentes zónát kellene létrehozni Szíriában a menekültválság kezelésére. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű: még az EU-n belül sincs konszenzus a kérdésben, Franciaország vonakodik, ráadásul egy ilyen döntést a NATO-nak és az ENSZ-nek is támogatnia kellene. Ciolos szerint Erdogan egyértelműen zsarolja az EU-t, épp ezért nem lenne megoldás a török-EU megállapodás megújítása, mert bármikor előállhat egy ugyanilyen helyzet. A román politikus szerint egy állandó migrációs egyezmény lenne szükséges a probléma megoldására.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lazsu
2020. március 07. 16:27
Lusta feketékből van már elég! Toloncolja őket vissza Törökország.
Világpanoráma
2020. március 06. 12:23
A török és a görög biztonsági erők küzdelme egymással Kastanies határállomásnál https://vilagpanorama.hu/2020/03/06/a-torok-es-a-gorog-biztonsagi-erok-kuzdelme-egymassal-kastanies-hatarallomasnal/
Jason Bourne
2020. március 06. 11:39
"A román politikus szerint egy állandó migrációs egyezmény lenne szükséges a probléma megoldására." Nincs szükség ilyesmire, a törökök felé hermetikusan lezárt határokra van szükség. Takarodjon mindenki haza, dolgozzon és a hazája fényre derül.
B_kanya
2020. március 06. 10:37
Figyelitek? A görög illetékes NEM használta a "menekült", "menedékkérő", stb szavakat, csak "illegálisan érkezőkről" beszélt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!