Gratulált a türingiai miniszterelnöknek, kirúgták a kormánybiztost

2020. február 08. 15:20

Christian Hirtének Merkel szólt, hogy a továbbiakban nem lehet kormánybiztos.

2020. február 08. 15:20

Angela Merkel kancellár nyomására lemondott szombaton a német kormánynak a keleti tartományok integrálásáért felelős biztosa a szerdai türingiai miniszterelnök-választás után. „Merkel kancellár közölte velem, hogy a továbbiakban nem tölthetem be az új tartományokért felelős biztos tisztségét. Ezért javaslata alapján kérem felmentésemet” – írta Christian Hirte a Twitteren.

A türingiai Landtagban szerdán tartott miniszterelnök-választáson Thomas Kemmerich, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa szerezte meg a tisztséget. A döntést a harmadik választási forduló hozta meg. Thomas Kemmerich csak ebben a fordulóban indult. Az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt képviselői ebben a fordulóban kihátráltak saját jelöltjük mögül, és valamennyien az FDP-s indulóra szavaztak, aki pártja, a AfD, valamint a CDU támogatása révén egy vokssal megelőzte a Baloldal jelöltjét, Bodo Ramelow ügyvezető kormányfőt. A váratlan fordulat országszerte megdöbbenést okozott és tiltakozást váltott ki, számos nagyvárosban tüntetéseket tartottak amiatt, hogy az AfD támogatásával választottak miniszterelnököt Türingiában. Jelentések szerint azonban Christian Hirte – aki a CDU türingiai alelnöke – tüntetőleg üdvözölte Kemmerich megválasztását.

A szövetségi kormánykoalíciót vezető CDU elnökségének pénteki állásfoglalása szerint a helyi törvényhozás feloszlatása nélkül kell stabil viszonyokat teremteni Türingiában. A párt vezetője, Annegret Kramp-Karrenbauer felszólította a szociáldemokratákat (SPD) és a Zöldeket, hogy állítsanak olyan miniszterelnök-jelöltet, aki „nem megosztja, hanem egyesíti a tartományt”. A Hirte által betöltött biztosi tisztség a gazdasági minisztérium alá tartozik.

(MTI)

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bűbájos Küsmödy
2020. február 12. 02:23
A "bezzegnyugati" gyémokrácijjja...
krisztoforo48
2020. február 09. 08:10
Diktatúraaaa!
Tatulus
2020. február 09. 00:03
Akkor az AfD már nem is szavazhat arra, akire akar? Hú, ez nagyon demokratikus!
Világpanoráma
2020. február 08. 21:53
Horst Seehofer nagyobb hatalmat akar adni a szövetségi rendőrségnek https://vilagpanorama.hu/2020/02/08/horst-seehofer-nagyobb-hatalmat-akar-adni-a-szovetsegi-rendorsegnek/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!