Az eset, amikor magyar állampolgárság miatt perlik be az embert

2020. február 18. 13:23

Az ausztrál pénzügyminisztert azzal gyanúsítják, hogy kettős állampolgár, kettős állampolgárok pedig az ausztrál szabályok értelmében nem lehetnek a parlamenti képviselők.

2020. február 18. 13:23

Josh Frydenberg 2018. augusztusa óta tölti be Scott Morrison kormányában a pénzügyminiszternek megfelelő posztot, azonban választókörzetének egyik tagja – aki csalódott a Liberális Párt klímapolitikájában – hat hónapja pert indított ellene, mondván, mivel anyja révén magyar állampolgár is, ezért már bent sem ülhetne canberrai parlamentben, lévén az ausztrál alkotmány ezt tiltja.

Az ügy legújabb fordulatáról a The Guardian számolt be kedden: eszerint egy bíróság előtt a felperes, Michael Staindl ügyvédje úgy érvelt: Frydenberg magyar állampolgársága bizonyított, mivel tudhatott arról, hogy az anyja magyar állampolgár volt akkor, amikor az ötödik kontinensre érkezett. Ezt vitatja a miniszter ügyvédje, aki szerint bizonyított, hogy Erika Strauss – a miniszter édesanyja – 1943-ban, hatéves korában hontalanként érkezett Ausztráliába. Az általa benyújtott dokumentumok alapján úgy véli, hogy lemondtak vagy legalábbis eltávolodtak az állampolgárságuktól. Álláspontjuk bizonyságául bemutatták a kormányfő hivatalának levelét, amiben az olvasható, hogy Frydenberg esetében nem lehet (aktív) magyar állampolgárságról beszélni.

Ennek ellenére Staindl álláspontja az, hogy az anyja átadta fiának a magyar állampolgárságot, ami miatt nem lehetett volna újraválasztani őt 2019-ben. Ügyvédje, Angel Aleksov úgy fogalmazott, hogy az anyja magyar állampolgárságát átvitte fiára.

(Mandiner)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mátyás01
2020. február 19. 11:43
Nálunk is bevezethetnék, de nem elég a kettős állampolgárságot vizsgálni, azon felül a titkos társasághoz tartozást, a külföldi ügynökképzést, és a filantróp öregbácsik pénzelését is vizsgálni kéne. Valamint bevezetni egy tényleges hazaárulási törvényt, amivel számonkérhetők a hazaárulók. Persze ez sosem fog megvalósulni.
Box Hill
2020. február 19. 09:24
A magyar állampolgárság származási alapú, nem GPS koordináta szerinti. Ennyi.
vigyor
2020. február 19. 07:58
Nos, a magyar törvények szerint is kérhetné a magyar állampolgárságot és meg is kapná, csakhogy, ezen az alapon a világ bármelyik országában kérhetné az állampolgárságot, ha megfelel a feltételeknek, bár nyilván kicsit több macerával járna:-))))
szemlelo
2020. február 18. 19:20
Érdekes, hogy az az egyszerű megoldás fel sem merül bennük, hogy megkérdezzék a magyar Belügyminisztériumot, vajon van-e magyar állampolgársága!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!