Így sodorta a katasztrófa szélére a zöld baloldal Ausztráliát

2020. január 12. 11:10

Valóban a klímaválság okozta az ausztráliai erdőtüzeket? Több ezer ember otthona és közel egymilliárd állat semmisült meg a jelenlegi katasztrófában, ám az okok között ritkán emlegetik a zöldpolitikát.

2020. január 12. 11:10
Heincz Barnabás

A világ szemei Ausztráliára szegeződnek, a vörös ég megvilágítja az éjszakát, elnyeli a nappalt, miközben megszenesedett és síró koalákat mentenek a tűzoltók: a kép elszomorító és egyben szívbemarkoló. A hónapok óta tartó ausztráliai erdőtüzek közel egymilliárd állatot pusztítottak el, csak Új-Dél-Walesben kétezer otthon semmisült meg, 220 ezer embert kellett az érintett térségekből evakuálni, a hatóságok pedig nemzetközi segítséggel és a tartalékosok behívásával harcolnak a tűz ellen, ami rettegésben tartja a világot – #prayforaustralia. A kontinensen eddig 10 millió hektárt perzselt fel a tűz, 26 ember halálát és hatalmas ökológiai pusztítást okozva. 

A napokban pedig bekövetkezett az, amitől eddig a hatóságok tartottak, de bekövetkezése törvényszerű volt: Új-Dél-Wales és Victoria államok határán három hatalmas, különálló tűzfészek egyesült egy 500 ezer hektáros megatűzfészket létrehozva. Pénteken emberek tízezrei tüntettek a klímaváltozás ellen, a kormány azonnali beavatkozását sürgetve. 

Az ausztráliai katasztrófát világszerte a globális felmelegedés és a klímavészhelyzet számlájára írják sokan, az összefüggéseket és az okokat azonban elfelejtik feltárni. Pedig

a jelenlegi tűzvészeket csak erősítik a vörösök és a zöldek ideológiavezérelt törekvései.

Az egyoldalúságot csak tetézi a globális pánikkeltés – amihez valljuk be őszintén, mindig is értett a baloldal. Az ausztrál zöldek egyik szenátora a jelenleg regnáló konzervatív kormányból szeretné a klímaválságot tagadókat kipenderíteni, a baj azonban nem most kezdődött, hanem évekkel ezelőtt, többek között a zöld törekvések hatására. 

Elszenesedett fatörzs a Victoria államban fekvő Bruthen településen. 

Felelőtlen erdészet, ostoba szabályozás 

A baloldali média és a liberális ausztrál politikusok nem győzik a globális felmelegedés és az erdőtüzek közötti összefüggést hangsúlyozni, amit Scott Morrison miniszterelnök konzervatív kormánya határozottan cáfol. A cáfolat mögött tények sorakoznak.

Ausztráliában az erdő- és bozóttüzek mindig is gyakoriak voltak, a természet mondhatni hozzászokott a pusztításhoz, a mostani gyors regenerációja is ezt bizonyítja. Az ausztrál őslakosok már az európai hódítók előtt évente égették az aljnövényzetet, hogy a száraz, több rétegben felgyülemlett biomassza egy szikra esetén ne kapjon lángra, hektárokat égetve le. Az aljnövényzet felégetésével az őslakosok megakadályozták, hogy a zivataros évszakban becsapódó villámok tüzet okozzanak, a természetes tűzvész ugyanis villám segítségével fogan, a száraz aljnövényzetben pedig a mostani 42-46 ºC-os levegő sem tud tüzet indukálni – nem úgy, mint a szándékos gyújtogatók, de erről később.

A mostani tűzvészeket erősítik azok a törekvések, amelyek korlátozni akarják az aljnövényzet kontrollált leégetését.

Az indoklás szerint az égetés ugyanis kárt tesz a rovarokban és az aljnövényzet ökoszisztémájában, felborítva a természet rendjét.

A zöld-vörös erdőpolitika több éven keresztül készítette elő a katasztrófát, ami 2016-ban az ország nyugati részében be is következett, amikor egy villámcsapás következtében több száz négyzetkilométernyi erdő égett le, több mint 900 épület pusztult el, és kilenc ember halt meg. A 2016-os katasztrófa részben felnyitotta a döntéshozók szemét: egy törvény szerint az aljnövényzetet le lehet égetni a települések körül. Az intézkedésnek hála az utóbbi négy évben nagyobb katasztrófa nem történt, a hatóságok minden keletkezett tüzet féken tudtak tartani, pár napon belül eloltva azokat. A mostani tudósítások és beszámolók azt az érzetet keltik, mintha a 2019-2020-as nagy tűzvész során az egész kontinens lángolna, azonban ezt a képet is árnyalni kell: a tűzfészkek csak behatárolt területeket érintenek, vörös égboltnak pedig a legtöbb városban nyoma sincs.  

Gyújtogatók és liberálisok 

Ahogyan azt fentebb említettük, a száraz erdő vagy bozót nagyon magas hőmérsékleten (44-46 ºC-on) sem gyullad meg, a természetes tüzeknek szinte mindig villámcsapás az oka. A mostani tűzvész mögött pedig nem villámcsapások állnak, hanem felelőtlen és ostoba emberek. Évente átlagosan 60 ezer tűzesetet regisztrálnak Ausztráliában, ezeknek az eseteknek a fele szándékos gyújtogatás, harmada pedig gondatlanságból elkövetett gyújtogatás (felelőtlen családi grill az erdőben, de sok esetben elég egy gépről vagy járműről lepattanó szikra is). A természetes okok az összes tűzeset 6-15%-át teszik ki világszinten. A globális felmelegedés azért sem okolható, mert Ausztráliában az utóbbi évszázadban épphogy nőtt a csapadék mennyisége, a középhőmérséklet emelkedése pedig messze nem drasztikus.  

Ég a növényzet az Új-Dél-Wales állambeli Bendalongban. 

Az Ausztráliai Önkéntes Tűzoltók Szövetsége bejegyzésében a zöld-vörös politikai erőket és a mindent átható „zöldbürokráciát” okolta az erdőtüzek miatt, kiemelve a felelőtlen erdőgazdálkodást, a politikai vágyaktól és érzelmektől vezérelt döntéshozatalt, ami lehetetlenné tette a száraz aljnövényzet kontrollált leégetését a hidegebb évszakban.

Az idei ausztrál erdőtüzek mögött gyújtogatók is állnak. Csak eddig az ausztrál hatóságok mintegy180 embert tartóztattak le, akik gyújtogatással vádolnak, nagyjuk fiatalkorú vagy huszonéves. Az esetek kis részében a tüzet gondatlanság okozta, mások azonban szándékosan gyújtogattak, több helyen is – az indítékok egyelőre nem ismertek. 

Megvédte az otthonát, megsarcolta a baloldal 

A jelenlegi helyzet abszurditását tökéletesen jelzi annak a Victoriában élő farmernak a története, aki ingatlanja körül, egy keskeny sávban kivágta az erdőt, és kontrolláltan leégette az aljnövényzetet saját és családja védelmének érdekében. Liam Sheahan azt nyilatkozta, hogy itt az ideje, hogy a hatóságok helyett a tulajdonosok vegyék kezelésbe a helyzetet. 

A természet regenerációja már megkezdődött a felperzeslt területeken. 

Az ausztrál férfi farmjának száz méteres körzetében vágta ki az erdőt, biztonsági sávot létrehozva egy esetleges tűzvész ellen. A farmert a természet megkárosítása miatt a helyi önkormányzat feljelentette, majd 100 ezer dollárra büntették a perköltségekkel együtt. A tűzvész eljövetelekor csak az ő háza maradt épségben a környéken – a tűz mindent elpusztított. Négyen haltak meg, több mint 150 ház égett el, Liam Sheahan gazda családja és farmja azonban épségben maradt a felelős erdőgazdálkodás miatt – a „zöldbürokrácia” azonban megsarcolta őket. 

***

Nyitókép: Simon Adamczyk állatmentő egy koalával a kezében a Kenguru-szigeten fekvő Cape Borda kiégett erdejében. 

Összesen 538 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
coulegoger
2020. január 20. 08:42
Több válasz is született a cikkre, ez az egyik: https://kilonem100.blog.hu/2020/01/20/mediafutotuz
RPéter10
2020. január 14. 09:48
https://magyarhang.org/kulfold/2020/01/13/a-kormanypropaganda-megtalalta-a-bozottuzek-valodi-feleloseit/
Era88
2020. január 14. 06:00
Természetesen semmi köze a jelen helyzethez a három éve tartó szárazságnak és a hónapok óta tartó extrém ritka időjárási körülmények együttállásának sem...???? A cikk tartalmaz igazságrészleteket és jó meglátásokat de aztán sajnos a fikció és az író meglóduló képzelete veszi át a szerepet. Kár érte, ennél sokkal több volt benne. A sok itteni klimaszakértőnek pedig jó fuldoklást kívánok, hiszen az elmúlt napokban Budapesten és az ország nagyobb részében rosszabb volt a levegő minősége mint az erdőtüzekkel körbezárt Sydneyben! Tényleg semmi szükség környezetvédelmi intézkedésekre... Igazatok van!
populist
2020. január 13. 09:53
https://www.ladbible.com/news/news-fire-brigade-dispels-the-rumour-that-greens-are-to-blame-for-bushfires-20200105 "The main reason Hazard Reduction burns are cancelled or delayed is due to the predicted intensity of the burn exceeding the limits that would make it safe for firefighters, native flora and fauna and obviously you wonderful people." https://www.desmogblog.com/2020/01/08/australian-fire-conspiracy-theories-alex-jones-murdoch
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!