Megállapodott a gázszállításról Oroszország és Ukrajna

2019. december 31. 10:33

Alekszej Miller Gazprom-vezér és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő este jelentették be a döntést.

2019. december 31. 10:33

Az orosz gáz Európába jutását újabb öt évre szavatoló megállapodást alig 24 órával az előző szerződés lejárta előtt írták alá.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója közleményében azt írja: „Öt nap szünet nélküli tárgyalás után Bécsben meghoztuk a végleges döntéseket és végleges megegyezésre jutottunk. A dokumentum mától hatályos és 2019. december 31-étől biztosítja az orosz gáz tranzitját Ukrajnán keresztül.”

„Európa tudja, hogy az energiabiztonság terén nem fogunk kudarcot vallani” – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök kiemelte: a megállapodást még tíz évre meg lehet hosszabbítani, és Ukrajna öt év alatt legalább hétmilliárd dollár bevételhez juthat általa. Ukrajna a megállapodás megszületésének fejében többmilliárdos kártérítési igényt vont vissza Oroszországgal szemben.

2018-ban 86,8 milliárd köbméternyi orosz gáz érkezett Európába Ukrajnán keresztül. A megállapodás szerint 2020-ban 65 milliárd köbméter, 2021 és 2024 között pedig évi 40 milliárd köbméternyi gázt exportál majd Ukrajnán keresztül Oroszország.

(The Moscow Times, nyitókép: Xinhua)

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2020. január 01. 13:36
Az USA elveszítette Ukrajnát.
Vakfolt
2020. január 01. 10:28
Valahogy félretették a Krímet és öt nap alatt megállapodtak. Pénz beszél, kutyaszar táncol.
Világpanoráma
2019. december 31. 22:53
Az Európai Parlament elnöke felszólít a csatlakozási tárgyalásokra Észak-Macedóniával és Albániával: https://vilagpanorama.hu/2019/12/31/az-europai-parlament-elnoke-felszolit-az-eu-csatlakozasi-targyalasokra-eszak-macedoniaval-es-albaniaval/
airmax
2019. december 31. 21:59
Valószinűleg részét képezte az északi áramlat II. Befejezése is.. Még egy kicsit hagyják az embargót, aztán félrenéznek, az oroszok meg szépen befejezik.. És gondolom a török áramlatnál is ez lesz.. a bolgároknak hagyják, hogy megcsinálják a maguk részét.. Cserébe pedig az amerikai tulajdonosok kivehetik az ukrán cégből a tranzit díjakat.. és még az ukránok is tudnak majd fűteni.. Mindenki jól jár.. Mint egy szép boldog család.. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!