Világörökség-katedrálist raboltak ki Franciaországban

2019. november 04. 12:28

Oloron-Sainte-Marie lakói úgy érzik, történelmüket rabolták el ismeretlenek.

2019. november 04. 12:28

Kifosztották hétfőre virradó éjszaka a délnyugat-franciaországi Oloron-Sainte-Marie település katedrálisát, amelynek a kapuját teherautóval döntötték be az elkövetők – közölték a helyi hatóságok. A rablók a jármű motorháztetőjére egy farönköt erősítettek, és annak segítségével törték be a katedrális egyik kapuját.

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő templomból a betörők liturgikus tárgyakat – kelyheket és monstranciákat – vittek magukkal. Az ellopott kegytárgyak egy részét egy kápolnában elzárva tartották, amelynek rácsait a rablók elfűrészelték. Az elrabolt kincsek értékének felmérése még folyamatban van. Egy helyi tisztségviselő szerint jelentős mértékű kár érte a települést azon túl, hogy a helyieket történelmi örökségük egy fontos részétől fosztották meg.

Az Oloron-Sainte-Marie-ban található katedrális az El Caminóként ismert Szent Jakab-zarándokút egyik állomása a spanyol határtól 50 kilométerre. 1998 óta a Világörökség része.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2019. november 04. 19:38
A helyi tisztségviselő meg sétáljon el Micron úrhoz, majd az segít. Ha nem támogatják a sárga-mellényeseket akkor így jártak. Lesz ez még durvább is a vidéken.
atila68
2019. november 04. 19:18
Álprobléma
olajfa1
2019. november 04. 17:48
A fejlődés nem állhat meg... Régen "faltörő kost" használtak... most teherautót... -csak mellékesen érdeklődöm.... senki nem hallott semmit? Hiszen ott mellettük lakóépületek vannak!... Mert egy ilyen "ajtó" betörése nem a mobil telefon hangjának a zajával jár!...
Rony Tronco
2019. november 04. 17:42
A Sain Lizier-i katedrálisból is elvitték az egyetlen papot valahová. Alig több mint 1100 éves, ez is az El Camino úton van. Élő egyházi közössége volt, valószínű ezért szüntették meg. Van zarándokház, kolostor, fellegvárban védett helyen. Jó lesz a virgácsoknak. Ott kereszteltük meg (mi, mert nem volt 30 km-n belül pap) az unokát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!