Lassabb ütemben, de továbbra is csökken a brit gyáripar aktivitása

2019. november 01. 12:57

A Brexit keltette bizonytalanság nem tesz jót a gazdaságnak.

2019. november 01. 12:57

A pénteken ismertetett legfrissebb mérőszámok szerint valamelyest lassuló ütemben, de továbbra is csökken a brit gyáripar aktivitása, nem kis részben a brit EU-tagság megszűnését (Brexit) övező bizonytalanságok hatására.

Az IHS Markit londoni pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit gazdasági ágazatok beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit gazdaság feldolgozószektorának szezonális kiigazítással számolt beszerzésimenedzser-indexe (BMI) októberben 49,6 volt az egy hónappal korábban mért 48,3 után.

Az 50 alatti BMI-indexek elméletileg a vizsgált szektor aktivitásának gyengülésére utalnak, bár egyes londoni elemző műhelyek történelmi távlatú visszatekintő mérések alapján inkább az 52-es BMI-szintet tartják a növekedés és a visszaesés mezsgyéjének.

Hat hónap folyamatos csökkenés

Október volt a hatodik hónap egymás után, amelyben csökkenést jelzett a brit gyáripar aktivitási mérőszáma. Az IHS Markit a friss felmérést ismertető pénteki elemzésében kiemeli, hogy a brit feldolgozóipar új megrendeléseinek állományát mérő részindex is hat hónapja folyamatosan visszaesést jelez.

A ház hangsúlyozza, hogy az októberi BMI-mérőszám összeállításához végzett adatgyűjtés éppen a Brexit előző, október 31-i határidejének újabb meghosszabbítása és az előrehozott, december 12-én esedékes parlamenti választások kiírása előtt fejeződött be.

Az IHS Markit szerint ugyanakkor a Brexitet, a brit gazdaságot és az általános belpolitikai helyzetet övező bizonytalanságok továbbra is terhelik a keresletet.

A brit gyáripari ágazat a recesszió felé tart

Duncan Brock, a CIPS csoportigazgatója az októberi adatokhoz fűzött kommentárjában úgy fogalmazott, hogy a brit feldolgozószektor hazai fogyasztói „összecsomagoltak és hazamentek, anélkül, hogy rendeltek volna”, és ebben a helyzetben a gyáripari ágazat jelenleg néhány európai uniós vevő készletfeltöltő célú vásárlásaiból él.

Az IHS Markit adataiból kiderül, hogy a brit feldolgozószektorban hetedik hónapja folyamatosan csökken a foglalkoztatás, és a munkahelyek leépítésének üteme évtizedes csúcshoz közelít. Duncan Brock szerint mindez azt jelzi, hogy a brit gyáripari ágazat a recesszió felé tart.

A rendezetlen Brexit kockázata a kilépési határidő meghosszabbításával egyelőre elhárult, de a londoni elemzői közösségben továbbra is vannak olyan előrejelzések, amelyek megállapodás nélküli Brexit esetére az egész brit gazdaságban recessziót, legjobb esetben elhúzódó stagnálást jósolnak.

Különböző eshetőségek a Brexit után

Az Institute for Fiscal Studies (IFS) londoni pénzügyi kutatóműhely különböző Brexit-forgatókönyveket modellező legutóbbi tanulmányában közölte: számításai szerint a rendezetlen kilépés 2020-ban 1,2 százalékponttal, 2021-ben 1 százalékponttal, 2022-ben 0,3 százalékponttal lassítaná a brit hazai össztermék (GDP) növekedési ütemét.

A ház alapeseti előrejelzésében éves átlagban 1,2 százalékos növekedés szerepel ugyanerre a három évre, vagyis ennek alapján a rendezetlen Brexit jövőre és 2021-ben gyakorlatilag zéró egész éves GDP-növekedést jelentene. A cég az időszakon belül rövid távú recessziót is valószínűsít a brit gazdaságban rendezetlen kilépés esetére.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2019. november 01. 14:38
Semmilyen "bizonytalanság" nem tesz jót a gazdaságnak! A brit ellenzéknek "köszönhető" ez a negatív jelentés is! Már réges régen túl kellett volna esniük a BREXIT összes problémáján! De a "demokratikus kerékkötők" okoskodásai miatt a brittek havonta rengeteg pénzt veszítenek! Remélem a brit választók "kellő mértékben értékelni fogják" a legközelebbi válaszáskor!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!