Pandora szelencéje? A bioetika miatt tört ki az új kultúrharc Franciaországban

2019. október 12. 08:01

„Pandora szelencéjét nyitjuk ki, ahonnan az eugenizmus és a transzhumanizmus fog kiszökni.” José Bové francia parasztaktivista foglalja össze talán legjobban azokat az aggodalmakat, amik az új francia bioetikai szabályozás kapcsán felmerültek. Párizsban újra tombol a kultúrharc, tüntetésekkel fűszerezve.

2019. október 12. 08:01
Leimeiszter Barnabás
Leimeiszter Barnabás

Hét évvel azután, hogy a melegházasság ügyében elszabadultak a kedélyek Franciaországban, és a La Manif pour tous nevű szervezet százezreket vitt az utcára az azonos neműek egybekelését legalizáló Taubira-törvény ellen,

ismét kultúrharcos hangulat kezd kialakulni Párizsban,

ezúttal a bioetikai törvény reformja okán. Emmanuel Macron még a választási kampány alatt ígérte meg, hogy biztosítják a leszbikusok pároknak és az egyedülálló nőknek is a mesterséges megtermékenyítést, az ezt és egy sor más változtatásokat magába foglaló törvénytervezet néhány hete került a Nemzetgyűlés elé – a konzervatívok pedig ismét utcára vonultak.

Nem akarnak visszavágót

A parlamenti vita megkezdése előtt Macron pártja képviselőivel találkozott, ahol kijelentette: a törvénytervezet „sok veszélyt rejthet magában”, de nagyon alaposan dolgozták ki, és örömét fejezte ki amiatt is, hogy a szöveget előkészítő parlamenti bizottságban nyugodt hangnemben folytak a viták. Az elnök arra is felszólította a képviselőket, hogy ügyeljenek arra, hogy ez a mérsékelt légkör jellemezze a törvényhozásban zajló vitákat is. És valóban: a Republikánusok is kevésbé mutatkoznak harciasnak, mint hét éve, amikor a jobboldali politikusok nagy számban csatlakoztak a melegházasság-ellenes tüntetésekhez.

Néhány élvonalbeli politikus – mint François-Xavier Bellamy, a párt listavezetője az EP-választásokon vagy Xavier Breton, az Éric Zemmour-beszéd miatt elhíresült Convention de la droite egyetlen republikánus résztvevője – ugyan bejelentette, hogy utcára megy, a többség viszont ódzkodik ettől. Philippe Gosselin, aki a családvédő jobboldali képviselőket tömörítő Entente parlamentaire pour la famille (ez a blokk állt az élén a Taubira-törvény elleni parlamenti küzdelemnek) egyik prominens alakja, ki is fejtette, hogy „nem akarnak visszavágót játszani” a 2013-ban elvesztett meccsért. Arról nem is beszélve, hogy

számos republikánus úgy gondolja, nem hoz politikai hasznot, ha beszállnak a kultúrharcba,

mások azt vallják, hogy a pártnak lépést kell tartani a korral. 

Az En Marche képviselői túlnyomó többségben támogatják a törvénytervezetet, tizennégyen közülük viszont ellenzik az egyedülálló nőknek biztosítandó mesterséges megtermékenyítést. A szocialisták, a kommunisták és a centrista MoDem ugyancsak pozitívan viszonyulnak a reformhoz, ahogy a szélsőbaloldali La France Insoumise is, ők egyébként a transzneműeket is bevonnák a lombikprogramba. A Rassemblement national frakcióval nem rendelkező képviselőinek többsége ellenzi a reformot, Marine Le Pen elítélte, hogy megszüntetik „az apa és az anya biológiai realitását” – viszont azt is bejelentette, hogy nem megy el tüntetni, nem így unokahúga, a parlamenti politikától visszavonult Marion Maréchal, akire sokan a francia jobboldal legnagyobb reménységeként tekintenek.

Forradalmi változás

De mit is tartalmaz pontosan a Nemzetgyűlés elé terjesztett törvénytervezet? Az egyik legjelentősebb változás, mint említettük, az lenne, hogy a leszbikus pároknak és az egyedülálló nőknek is lehetőséget adnának a mesterséges megtermékenyítésre. Ők eddig csak külföldön oldhatták meg a dolgot, vagy éppen a „kézműves” inszeminációra voltak utalva.

Az utóbbi módszerrel kapcsolatban egy leszbikus pár, Emeline és Mélissa mesélt el érdekes részleteket a L’Express-nek. A pár azt akarja, hogy a gyerek mindkettőjük génjeit hordozza, ezért Mélissa családjában kerestek donort, gondolkodtak a bátyján és az apján is (ő felajánlotta szolgálatait, de „etikai” okokból elvetették), végül a nagybácsira esett a választás. A megtermékenyítésre egy hotelben fog sor kerülni, a nagybácsi az egyik szobában „előállítja” a spermát, az ezt tartalmazó tartályt átviszi Mélissának, aki egy pipettába tölti az anyagot, majd Emeline-be injektálja azt. Másnap reggel megismétlik a procedúrát. 

A változtatás értelmében immár a leszbikusok és a szingli nők is ugyanúgy folyamodhatnának a lombikprogramhoz, mint a heteroszexuálisok. A leszármazási kapcsolat megállapítása érdekében

a két anyának jegyzőnél kellene előzetesen nyilatkozniuk arról, hogy magukénak ismerik el a születendő gyereket.

Ahogy az igazságügy-miniszter fogalmaz: ez a szülőség „a szándékosságon és egy szülői projekten alapszik”, „a szülőség nem a szülés tényéből következik”, még ha annak szükséges feltétele is.

A miniszter elismeri, hogy ez „forradalmi változást” hozna a szülői jog értelmezésében, de csak a női párok esetében – húzza alá. Akárcsak a heteroszexuális pároknál, a műveletet a leszbikusok és az egyedülálló nők számára is fedezné a társadalombiztosítás. A törvénytervezet ezen részét a Nemzetgyűlés szeptember 27-én már elfogadta, a változtatás egy felmérés szerint a franciák 60 százalékának támogatását bírja.

Az új bioetikai törvény azonban új változásokat is magával hoz. Eddig csak egészségügyi okokra hivatkozva kérvényezhették nők, hogy „elraktározzák” a petesejtjeiket – ezt a jövőben szabadon kérhetik azok az asszonyok, akik egyelőre nem szeretnének gyereket vállalni, viszont azt sem szeretnék, hogy az elkettyent biológiai óra később megakadályozza őket ebben. A mesterséges megtermékenyítést idáig csak akkor végezhették el, ha legalább az egyik ivarsejt az apától vagy az anyától származik – az új törvény engedélyezi, hogy mindkét ivarsejt donortól származzon. Mostanáig egy ivarsejt-adományozás nyomán született gyereknek nem volt lehetősége, hogy kiderítse az adományozó kilétét – ezután 18 éves korában kérvényezheti, hogy felvilágosítsák ez ügyben, noha az adományozót nem köteleznék arra, hogy találkozzon gyerekével.

Amit elvetettek

A törvény előkészítésekor

a „posztmortem lombikprogramról” is tárgyaltak,

vagyis arról, hogy egy nő halott férjétől származó spermával végeztessen mesterséges megtermékenyítést. Ezt az egészségügyi miniszter, Agnès Buzyn sem támogatta, viszont macronista, szocialista és centrista politikusok kiálltak mellette. A parlamenti bizottságban végül hajszállal bukott el a javaslat, a szenátusi vita során azonban még visszakerülhet a törvénybe.

A bizottságban rekedt meg az a javaslat is, hogy (mint Emeline és Mélissa esetében) egy, a szülőkhöz közelálló személy ivarsejtjét használják fel a megtermékenyítéshez, de a törvényhozásban ezt is elővehetik még. Emellett az új bioetikai törvény is tiltani fogja azt, hogy válófélben lévő személyek folyamodjanak a lombikprogramhoz, ahogyan a béranyaságot is – viszont a Republikánusok és Le Penék közül többen attól félnek, a reform éppen ennek engedélyezését készíti elő.

Nagy vita alakult ki a Nemzetgyűlésben az ún. „beültetés előtti diagnózis” körül. Ez azt a vizsgálatot takarja, amit a súlyos genetikai rendellenességet hordozó szülők esetében végeznek el a mesterséges megtermékenyítés által megfogant, de még nem beültetett embrión. Az En Marche és centrista képviselői támogatnák, hogy ezt a vizsgálatot engedélyezzék minden szülő számára, hogy kiszűrhessék a kromoszóma-anomáliákat, így a Down-szindrómát is.

A jobboldal és Buzyn szerint viszont ez a lépés az eugenizmus irányába mutatna.

Az egészséges gyerek mítoszához lyukadunk ki. Képesek lennénk megakadályozni azt, hogy az anomáliavizsgálat ne csússzon el fokozatosan más betegségek felé is?” – tette fel a kérdést a miniszter.

Alapvető antropológiai törés

A Nemzeti Orvostudományi Akadémia a vita megkezdése előtt adta ki állásfoglalását a bioetikai törvényjavaslatról. Szerintük „alapvető antropológiai törést” jelent az, hogy „szándékosan” olyan gyerekeket hoznak világra, akinek nincs apja – ez „a gyermekek pszichológiai fejlődése” szempontjából komoly veszélyt jelenthet. Az Akadémia úgy látja, alaposan kutatásokat kell végezni ez ügyben, hogy – „az elővigyázatosság elve jegyében, amit oly sokszor felemlegetnek kevésbé jelentős kérdésekben” – fel lehessen mérni azt, mi vár ezekre a gyerekekre. Hangsúlyozzák: az apafigura megkerülhetetlen tényező a gyermek fejlődésében.

A lombikprogram kiterjesztése „spermadeficitet” is magával hozhat, meghosszabbodhat a várakozási idő. Ez azokat a heteroszexuális párokat érinti hátrányosan, akiknek „valóban orvosi okokból” nem lehet gyerekük. „Az orvosok nem fogadják el, hogy azonos módon kezeljék az orvosi javallatokat és a társadalmi igényeket” – húzzák alá, annál is inkább, mert

ez illegális donorpiacok kialakulásához vezethet.

A bioetikai törvényjavaslatnak baloldalon is akadnak kritikusai. Michel Onfray filozófus (a Mandiner vele készült interjúját ezen a linken olvashatja) szerint a lombikprogramnak a leszbikus párokra és az egyedülálló nőkre való kiterjesztése „azon az ideologikus fikción” alapszik, hogy „a természet nem létezik, és minden kultúra: nincsen nem, nincsen férfi és nő, nincsen férfi- és női hormon, hogy a herék és a petefészkek sem léteznek”. Onfray is hangsúlyozza, hogy a változtatás a béranyaság előtt nyithatja meg az utat: ha ezt az egyenlőségi logikát követjük, a férfiak is joggal kérhetnék, hogy biztosítsák nekik a jogot a mesterséges megtermékenyítésre, vagyis a béranyaságra. „Az egyenlőség nevében a legszegényebb nők méhének proletarizációja felé tartunk” – véli.

De a híres-neves alterglobos aktivista és zöld politikus, a McDonald’s-ok réme, José Bové is tiltakozott korábban a béranyaság és a (bármilyen szexuális orientációjú szülőknél elvégzett) mesterséges megtermékenyítés ellen. Szerinte ezekkel

„Pandora szelencéjét nyitjuk ki, ahonnan az eugenizmus és a transzhumanizmus fog kiszökni”.

A Marchons Enfants nevű családvédelmi szervezet október 6-án tartott tüntetést a bioetikai törvénytervezet ellen, a szervezők szerint 600 ezer embert vittek utcára, más becslések 42-75 ezer közé teszik a demonstrálók számát. A szervezet további tiltakozásokat ígér.
 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2019. október 12. 20:53
A libsik 2 dologban igen aktívak: 1. megölni élő magzatokat 2.létrehozni olyan magzatokat, akik a Természet rendje szerint soha nem fogannának meg. Olyanok mint a háborús katonák: ölni és erőszakolni. Csakhogy ők mindezt békeidőben kívánják megcsinálni. De már nincs rég társadalmi béke. Az összes ilyen baromságot amúgy a muszlim uralom el fogja söpörne néhány évtizeden belül Franciaországban- a leszbiket , buzikat ledobják a háztetőről, a szülőképes nők nagy része meg szülni fog mint a gép, nem kérdezik meg tőlök akarnak-e.
Akitlosz
2019. október 12. 19:22
„Az egészséges gyerek mítoszához lyukadunk ki. Képesek lennénk megakadályozni azt, hogy az anomáliavizsgálat ne csússzon el fokozatosan más betegségek felé is?” – tette fel a kérdést a miniszter." Miért kellene? Az egészség NEM MÍTOSZ. Vajon ki akar jobbat a gyerekének, magának, a társadalomnak, aki egészséges gyereket akar vagy aki beteget?
annamanna
2019. október 12. 15:36
Ilyen szempontból is érdemes megnézni a Joker c. filmet - az apa nélkül felnövő, ebbe beleőrülő, önmagát normálisan megvédeni nem képes lúzer tragikus történetét. Maga az Isten is apa - Jézus és az Atya kapcsolata az a szikla, amire minden más felépíthető. Az apa hiánya a homokra épült ház, amit az eső és szél összedönt. Jó apa nélkül nem lehet stabil felnőtt életet felépíteni, pláne fiúk számára nélkülözhetetlen.
gabor7th
2019. október 12. 11:44
" transzhumanizmus" Hát... talán végülis mégiscsak jobb ha a migrik összeomlasztják a Nyugatot és ezzel leállítják az ilyen kedves kis "fejlődési" irányokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!