Valami nyugtalanító jelent meg Szíria partjainál

2019. szeptember 07. 10:55

Műholdfelvételekből észlelték.

2019. szeptember 07. 10:55

Az amerikai Maxar Technologies nevű cég felvételeiből kiderül, hogy egy iráni tartályhajó közelítette meg a szíriai partokat – írja a hvg.

Szíria partjai mentén tartózkodik az Adrian Darya-1, korábban Grace-1 nevű iráni tartályhajó – jelentette az AP hírügynökség, műholdfelvételekre hivatkozva. Az amerikai Maxar Technologies nevű cég felvételei szerint a hajó 2 tengeri mérföldre (3,7 kilométerre) van Szíria partjaitól.

Közben szombaton John Bolton, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója Twitter-bejegyzésében megerősítette az értesülést. „Teherán számára fontosabb Bassár el-Aszad gyilkos rezsimjének a támogatása, mint a saját népéé” – tette hozzá a politikus, aki jelezte: nem oldják fel az Irán elleni szankciókat addig, ameddig az iszlám köztársaság hazudozik.

A tankert a brit haditengerészet július elején vette őrizetbe Gibraltárnál, mert London szerint a hajó Szíriába akart kőolajat szállítani, megsértve az Európai Unió által a szíriai rezsim ellen bevezetett szankciókat. A tartályhajó végül augusztus 18-án kapott engedélyt a távozásra – noha időközben Washington kérte a hajó átadását – , miután Teherán szavatolta, hogy a tanker által szállított 2,1 millió hordó nyersolajat nem Szíriába viszik.

Az iráni állami média nem adott hírt a tankerről.

Augusztus végén az iráni kormány bejelentette, hogy a mintegy 130 millió dollár (38,6 milliárd forint) értékű rakományt eladták, ám az olajszállítmány vásárlóját nem nevezte meg. Szíriában 2011 óta dúl polgárháború, amelyben Irán a Bassár el-Aszad vezette kormányt támogatja.

 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2019. szeptember 09. 15:40
Szóval azt kellene boncolgatni, hogy az iszlám állam miért és hogyan tudott kialakulni.
atila68
2019. szeptember 09. 14:24
A perzsa az egyik legősibb nép, kultúra a Földön.
zb29
2019. szeptember 09. 09:50
Mármint, nem itt, hanem ott.
zb29
2019. szeptember 09. 09:48
A fotó alapján olybá tűnik, hogy alacsonyan szállnak a műholdak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!