„Jönnek, esznek és dobálnak” – Boriszov a román turistákat okolja a sertéspestis kapcsán

2019. augusztus 04. 14:08

A bolgár kormányfő szerint a szomszédos ország állampolgárai szemete okozta a halálos kór megjelenését országában.

2019. augusztus 04. 14:08

Bulgária kormányfője a balkáni ország állat-egészségügyi hatóságainak képviselőivel és sertéstenyésztőkkel folytatott szombati megbeszélését követően nyilatkozott arról, hogy szerinte elsősorban a romániai turisták okolhatóak a kór bulgáriai megjelenéséért – adta hírül a Krónika.ro.

Mint idézik, Boriszov egyszerűen „neveletleneknek és kulturálatlanoknak” nevezte a románokat, akik szerinte nem használják a szemeteskukákat, hanem az út szélén dobálják el a hulladékot. „Jönnek, esznek és dobálnak” – fogalmazott nem éppen diplomatikusan a miniszterelnök a felháborodott sertéstenyésztőkkel tartott egyeztetést követően. Boriszov hozzátette azt is, hogy naponta 5700 román rendszámú gépjármű lép be országa területére a Giurgiu–Ruse dunai határátkelőn keresztül, és szerinte ezek a gépkocsik alapvetően hozzájárulnak a sertéspestis terjedéséhez.

Nem sokat váratott magára a román válasz: a Krónika szerint a külügyminisztérium közleményében a bolgár miniszterelnök szavait „szerencsétleneknek” nevezte. Mint írták, Boriszov kijelentéseit a román állat-egészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság hamarosan „műszaki érvekkel” fogja megcáfolni. Majd még odaszúrtak déli szomszédjuk kormányfőjének: „Ezen túlmenően nem tehetjük meg, hogy ne fejezzük ki meglepetésünket és csalódottságunkat a bolgár kormányfő szerencsétlen kijelentése kapcsán, amellyel azokat a román turistákat illette, akik alapvetően hozzájárulnak Bulgária össztermékének (GDP) gyarapodásához."

Bulgária északi régióiban az elmúlt hetek során több tízezer állatott ítéltek kényszervágásra magángazdálkodásokban és hizlaldákban a sertéspestis felbukkanása miatt.

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ellenforradalmár
2019. augusztus 05. 11:57
Román télapó: https://www.youtube.com/watch?v=mufDH17GWF0
Agnieszka
2019. augusztus 05. 08:45
Már a bolgárok is látják. Jól látják.
egynick
2019. augusztus 04. 22:25
Ez már a volt magyar mg-i miniszterre hajaz. Ő fogta az afrikai migránsok által eldobott romlott szendvicsre a sertéspestist. Hebes megyében! De szép világ ez!
világbéka
2019. augusztus 04. 16:05
„neveletleneknek és kulturálatlanoknak” nevezte a románokat, ez oké, de akkor a dobrevék megeszik az oláhok szarát, vagy mitől lesz ott a pestis?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!