Bagdad tagadja, hogy iraki volna az Irán által lefoglalt tartályhajó

2019. augusztus 05. 07:04

Nem ez az első hajó, amelyet az iráni hatóságok lefoglaltak az utóbbi hetekben.

2019. augusztus 05. 07:04

Az iraki olajipari minisztérium tagadta vasárnap este, hogy iraki volna az a tartályhajó, amelyet Irán lefoglalt a Perzsa-öbölben, és erről Teherán aznap bejelentést tett.

Az IRNA iráni állami hírügynökség jelentette aznap, hogy az iráni hatóságok július 31-én üzemanyag-csempészet gyanújával lefoglalták a Hita nevű hajót az öböl északi részén, a Fárszi-sziget közelében. A tartályhajót Busehr kikötőjébe irányították, és szállítmányát átadták az olajtermékek szétosztásával foglalkozó állami vállalatnak. A hajó 700 ezer liter dízelolajat szállított, és hét különböző nemzetiségű matrózt vettek őrizetbe a fedélzetén egy bírósági illetékes utasítása alapján – közölték.

Az iraki olajipari minisztérium közlése szerint a hajóhoz nincs köze az országnak, és Irak megfelel minden nemzetközi jogi normának az olajipari termékek szállítása területén.

Nem ez az első hajó, amelyet az iráni hatóságok lefoglaltak az utóbbi hetekben. Július 14-én a panamai zászló alatt hajózó Riaht, 19-én pedig a Stena Impero brit olajszállítót is feltartóztatták, feltehetőleg bosszúból egy olajcsempészéssel vádolt iráni tartályhajó feltartóztatása miatt. A brit királyi tengerészgyalogság Gibraltárnál foglalta le a Grace 1 nevű iráni tartályhajót július elején azzal a gyanúval, hogy a hajó Szíriába akart kőolajat szállítani, megsértve az Európai Unió által a szíriai rezsimmel szemben bevezetett szankciókat.

A Reuters megjegyezte: Irán a világ azon államai közé tartozik, ahol nagyon olcsó az üzemanyag részben a nagy állami támogatások, másrészt a helyi fizetőeszköz leértékelődése miatt. Emiatt tengeren és szárazföldön egyaránt burjánzik az üzemanyag-csempészet, a hatóságok pedig igyekeznek szigorúan fellépni ellene.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2019. augusztus 05. 10:14
Nem szeretem a volt gyarmattartók gőgjét, de Iránt sem! Az ajatollah /Khomeini/ vallási ideológiába bújtatott hatalmi törekvései /is/ hozzájárultak a térség destabílizálásához. /Ennek tükörképe Szaúd-Arábia/ A nagyhatalmak pedig élősködnek a kettő viszályán, mint a verebek a lócitromon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!