Juncker nekiment a jelölési folyamatnak

2019. július 05. 17:22

A leköszönö EB-elnöknek nem tetszik az, ahogy utódját kiválasztották. Kritikájával csatlakozott Martin Schulzhoz, aki ugyan nem annyira élesen fakadt ki, mint kedden, de szerinte ami történt, az visszalépés.

2019. július 05. 17:22

Egyre többen bírálják nyíltan az Európai Bizottság új elnökének jelöléséhez elvezető folyamatot – összegezte az Euronews honlapja pénteki írásában. Mint idézték, Jean-Claude Juncker, a Bizottság leköszönő elnöke egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy Ursula von der Leyen személye zárt ajtók mögött dőlt el, és ez visszalépés a korábbi, csúcsjelölteket állító rendszerhez képest.

„Valóban, a folyamat most nem volt teljesen átlátható, de amikor engem jelöltek 2014-ben, akkor minden transzparens volt, voltak csúcsjelöltek, mindenki tudta, mire számíthat, ha ez vagy az a párt lesz az Európai Parlament legerősebb pártja. Az egy olyan elképzelés volt, ami sajnos nem tudott hagyománnyá válni” – mondta az Európai Bizottság leköszönő elnöke, Jean-Claude Juncker.

Bár korábbi kijelentését tompítotja pénteki nyilatkozata, és Schulz ugyan egyetért a jelölt személyével, de bírálta a jelölési folyamat átláthatóságát, az Európai Parlament korábbi elnöke, aki szerint az EP képviselői is felelősek ezért.

„Ursula von der Leyen kiváló képességekkel bír, de a jelöléséhez vezető folyamat visszalépésnek számít Európa politikai életében, mert zárt ajtók mögött zajlott az egyezkedés. De az Európai Parlament sem ünnepeltetheti magát., mert egyetlen frakció sem mondhatja, hogy mi ezt nem szavaztuk meg” – mondta Martin Schulz, az Európai Parlament korábbi elnöke.

Mint ismeretes, a jelölt személyéről a hónap közepén szavaz az EP. Előzetes hírek szerint a jelenlegi német védelmi minisztert szűk többséggel választhatják meg, de az sem kizárt, hogy végül újra kell kezdeni a kiválasztási folyamatot.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2019. július 06. 22:47
Most akkor Juncker azt mondja, hogy 2014 előtt nem volt demokratikus az elnök megválasztása? Kétségbe vonja az ET jogát?
Levente
2019. július 06. 10:44
Az EU alkotmány (Liszaboni Szerződés) ezt a kiválasztási módszert írja elő. Zsanklód megválasztása tehát ˝alkotmány-ellenes˝ volt. Ha valaki új rendszert szeretne bevezetni, akkor az változtassa meg az EU alkotmányt!
adonyi29
2019. július 06. 00:27
F.szér' kell alkalmatlan spitzenekkel nekifutni... Ezekre az arcokra az ékszerteknősöm se
luzitanxaver
2019. július 05. 23:30
Ajjaj, Zsánklód, ne nyomd tovább a fülpiszkálót, ha már kilyukadt a dobhártyád. 2014-ben pont annyian szavaztak az EPP-re azért, mert te voltál a spiccenkandidát, mint most a Manfréd miatt (akiről az EU választópolgárainak 90+ %-a még most sem tudja, kicsoda, téged pedig leginkább a Borisz Jelcin Emlékversenyen elért kiemelkedő teljesítményed miatt ismer). Ha ezt arányba állítjuk azzal, hogy hányan szavaztak az EPP-re _annak ellenére_, hogy te meg Manfréd ott spiccenkedtetek, abból kijön több demizson. Hukkle!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!