Lehet, hogy kínai tudósok megoldást találtak a szúnyoghelyzetre

2019. július 29. 15:29

A kutatók a dengue-láz és a zika vírus terjedéséért is felelős ázsiai tigrisszúnyog fajon végeztek négy éven át tartó tanulmányt.

2019. július 29. 15:29

A szúnyogok szaporodását gátló új módszert fejlesztettek ki kínai tudósok – jelentette a Science and Technology Daily című kínai tudományos lap hétfőn.

A dél-kínai Kantonban található Szun Jat-szen Egyetem kutatói a dengue-láz és a zika vírus terjedéséért is felelős ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus) fajon végeztek négy éven át tartó tanulmányt, amelyet a Nature című lapban publikáltak. A hím egyedeket mikroinjektálás és sugárkezelés útján sterilizálták, majd szabadon engedték, hogy párosodhassanak a nőstényekkel. A hímeket ráadásul a Wolbachia baktérium egy törzsével fertőzték meg, így a párosodás hatására a nőstények is sterillé váltak. A módszer nyílt terepen történő tesztelése alatt a szúnyogpopuláció nagy mértékű visszaesését figyelték meg, a vadon élő egyedek száma évi 83-94 százalékkal csökkent. 

Hszi Csi-jong, a kutatás vezetője elmondta: a sikeres próba azt bizonyította, hogy a módszer bevethető egy a szúnyogok által terjesztett betegségektől mentes, védett övezet kialakítására.

(MTI)

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2019. július 30. 14:55
Angol tudósok egy sokkal fejlettebb módszert dolgoztak ki, mint az előbbi. Bedugják a szúnyog szívószálát egy apró gumidugóval és nem tud sem szúrni sem szívni. vál
Peter8811
2019. július 30. 14:54
Angol tudósok egy sokkal fejlettebb módszert dolgoztak ki, mint az előbbi. Bedugják a szúnyog szívószálát egy apró gumidugóval és nem tud sem szúrni sem szívni.
IV. Fawkes
2019. július 30. 08:22
Nekem ezekről a dolgokról mindig az ausztrál nyulak története jut az eszembe...
tango47
2019. július 29. 21:08
" a vadon élő egyedek száma évi 83-94 százalékkal csökkent. " Akkor elég volt egy év és maximum két hónap és eltűntek, vagy csak a kísérletben résztvevő egyedek tűntek el?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!