Kánikulaálló krumplit hoztak létre német tudósok

2019. május 07. 11:50

Az új típusú pityókát génsebészeti eljárással sikerült megalkotniuk.

2019. május 07. 11:50

Hőálló burgonyát fejlesztettek ki német kutatók: még a nyár közepi, több mint 29 Celsius-fokos napi hőmérsékletek mellett is jó minőségű gumókat növesztett a növény – közölte az erlangeni-nürnbergi Friedrich Alexander Egyetem (FAU) kutatócsapata.

A hagyományos burgonyafajták „növekedési programjuk átkapcsolásával” reagáltak a hőre: több zöld hajtást és levelet növesztettek, de kevesebb, vagy akár egyetlen egy gumót sem – mondta Uwe Sonnewald, a biokémiai tanszék vezetője.

A teszteket egyelőre laborban végezték. Ennek során a burgonyafajtákat az üvegházban magas hőmérsékletnek – nappal több mint 29, éjszaka 27 foknak – tették ki. A következő lépésben a kutatók terepkörülmények között fogják tesztelni a burgonyákat.

A biokémikusok azt keresték, miért korlátozza a hő a gumónövekedést, és egy 19 nukleinsav-építőelemből (nukleotidból) álló ribonukleinsavra (RNS) bukkantak. Megállapították, hogy az RNS magas hőmérséklet hatására egy speciális fehérjét termel, amely akadályozza a gumónövekedést. Az erlangeni szakértőknek sikerült kikapcsolni ezt az RNS-t.

(MTI, borítóképünk illusztráció)

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IV. Fawkes
2019. május 09. 06:08
Személy szerint én ehető krumplit szeretnék...
deaksandor
2019. május 08. 11:36
Oktatóvideó idiótáknak a GMO-ról: https://indavideo.hu/video/Jo_vagy_rossz_a_GMO CSAK ERŐS IDEGZETŰEKNEK! A sima suttyó proli inkább ne nézze, mert hisztériás dührohamot kap a benne szereplő, számára ismeretlen és félelmetes dolgoktól, amit úgy neveznek: érv, tudományos alátámasztás, logikus következtetés, stb.
Nuttika
2019. május 07. 18:21
Biztos, hogy okos ötlet belenyúlni a természetbe?
puszika
2019. május 07. 17:50
Oszt az eső? Annak esni kell vagy nem? Ha nem esik meg ette a fene mind a 19 nukleinsav építőelemet!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!