Washington több európai országnak is F-35-ös harci gépek eladását tervezi

2019. április 04. 22:46

A fejlesztést számos bírálat érte, mert a projekt a tervezettnél jóval többe került.

2019. április 04. 22:46

Öt országgal, Szingapúrral, Romániával, Görögországgal Spanyolországgal és Lengyelországgal is számol az amerikai védelmi minisztérium az F-35-ös harci gépek potenciális vásárolóiként – derül ki abból az írásos válaszból, melyet a Pentagon illetékes vezetője küldött meg a szövetségi képviselőháznak csütörtökön.

Mathias Winter szerint Finnország, Svájc és az Egyesült Arab Emírségek is érdeklődik a lopakodó vadászgép iránt. A NATO európai tagállamai vállalták, hogy bruttó hazai termékük (GDP) 2 százalékára emelik védelmi kiadásaikat, de a legtöbb ország egyelőre nem teljesíti ezt az elvárást. Az amerikai védelmi ipar viszont szeretné kivenni a részét abból, ha szövetségesei több pénzt fordítanak fegyvervásárlásra.

Belgium tavaly jelentette be, hogy öregedő F-16-osait az Eurofighter Typhoon helyett amerikai F-35-ösökkel fogja felváltani. Németország viszont több milliárd eurós fegyvervásárlási tenderén elbukott az amerikai harci repülő. Az F-35-ösöket a Lockheed Martin gyártja, és a fejlesztést számos bírálat érte, mert a projekt a tervezettnél jóval többe került, és az eredeti céldátumhoz képest a gépek jelentős késéssel tudtak csak szolgálatba állni.

(MTI)

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Esvány
2019. április 06. 08:52
"Ismerem a szöveget." Ezek szerint szándékosan állítottál valótlanságot, mert TEDTAD, hogy nem a Varsói Szerződésre tett esküt. "nem hangoztatta egyszer sem hogy mennyire nagyszerű a NATO." Lehet, hogy ez neked túl magas, de a mostani katonai esküben sincs benne a NATO. A magyar katona Magyarországot és a magyar népet védi - élete árán is.
Akitlosz
2019. április 05. 15:29
Nem érdemes megvenni. Az Eurofighterok az F-22 Raptorokat is lelőtték NATO hadgyakorlatokon, nemhogy ezt. Lesz újabb svéd repülőgép is, Magyarországnak az tökéletes. Nem minőségi probléma van a magyar légierővel, hanem mennyiségi. Túl kevés, túl kicsi.
korona
2019. április 05. 13:29
Tudnivaló, hogy az USA a hadiiparból él. Mindig valahol rendezniük kell egy háborút, hogy ők életben maradjanak. Felhívom a világ minden országát, hogy még egy puskagolyót SEM vásároljanak az USA-tól ! Majd meglátjuk, hogy mire mennek.
airmax
2019. április 05. 10:36
No igen... a törökök orosz rakétavásárlásának példájából, nekem az jön le, hogy NATO tagként esélytelen.. (talán nem is véletlenül) a szu, vagy mig gépek vásárlása... Én azt gondolom, hogy nekünk a lengyel és román f35 (ha lesz ilyen) flottával nem kell versenyeznünk... Meglátjuk, hogy árban milyen ajánlatok jönnek, ha jó akkor lehet f35 vagy európai valami ami nem túl gagyi... Én inkább a harci helikopter flottára tenném a hangsúlyt... olyanunk ugyanis nincs... pl a tankgyilkos apache-okból jöhetne jó pár...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!