EP-választás: brit részvétel esetén is győzne az EPP

2019. április 18. 10:37

A győzelem nem kerülne veszélybe, de a csökkenne a konzervatív pártcsalád stabil előnye egy friss felmérés szerint.

2019. április 18. 10:37

Nem sodorná veszélybe az Európai Néppárt győzelmét a májusi európai parlamenti választáson az Egyesült Királyság részvétele a csütörtöki legfrissebb felmérés szerint, de ez esetben valamelyest csökkenne a konzervatív pártcsalád amúgy stabil előnye.

A tagállamokban külön-külön elvégzett közvélemény-kutatások EP által összesített eredménye szerint a néppárt 180 mandátumra számíthatna a következő ciklus elején a várhatóan ismét 751 tagú testületben, míg a második helyezett szociáldemokratáknak (S&D) 149 képviselőjük lehet.

A liberális frakció (ALDE) 76, a mostani harmadik legnépesebb képviselőcsoport, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) a brit kormánypárttal kiegészülve 66 helyre számíthatna ebben a régi-új konstellációban.

(MTI)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drkovax
2019. április 18. 17:46
Ahogy a brit politikai szcéna átalakul, ez már a múlt. Farage 3 hete jelentette be a "brexit párt" megalakítását és a heti mérésben már 27%-on áll ...
röviden
2019. április 18. 12:54
A minap érdekeseket lehetett olvasni ennek a mandátumbecslésnek megbízhatóságáról, érdekes módszertanáról.
Berecskereki
2019. április 18. 12:11
Ezek a számok azt jelentik, hogy nem elégséges a 376 mandátumhoz az EPP és az S&D összefogás, hanem kell egy harmadik és esetleg negyedik párttömörülés is. Ez pedig könnyen megváltoztathatja az alku tárgyát. Ugyanakkor még egy bő hónap van a választásokig, így sok minden megtörténhet. Ahogy az is, hogy egyes kis pártok be sem jutnak, vagy más pártcsaládhoz mennek. Legnagyobb valószínűsége annak van, hogy a nagy pártok veszítenek a népszerűségükből és a reformot, a változást, az eredetihez való visszatérést sürgetik, növelik a népszerűségüket. Weber és a többi baloldali vezető politikus sokat ártott a népszerűségüknek.
Vadakat terelő juhász
2019. április 18. 11:22
Ezek szerint elmarad az Orbán Viktor álltal megjósolt fordulat. Birkák, királyok voltatok, kiskutyák lesztek. Ha majd nem jönnek zsákszám az uniós támogatások . Az ezidáig szabálytalanul felvett pénzeket vissza kell fizetni . Ha csak abban az esetben kap Magyarország támogatást, ha nálunk is lesz európai ügyészség ,akkor fog bekövetkezni a vérbirkák lázadása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!