Elfogult lenne a Freedom House?

2019. február 07. 08:33

Egy neves amerikai konzervatív kutatóintézet szerint baloldali elfogultság jellemzi a Freedom House-t, azt a jogvédő civilszervezetet, amely „csak részben szabad országok” közé sorolta hazánkat.

2019. február 07. 08:33

A Freedom House nevű amerikai civilszervezet idei, éves jelentésében Magyarország a „csak részben szabad országok” közé lett sorolva – a szervezet A szabadság foka a világban című jelentésében most először szerepel hazánk ebben a kategóriában. 

Nagy múltra tekinthet vissza a Freedom House, ugyanis az Eleanor Roosevelt és Wendell Willkie által alapított szervezet kétpárti összefogásból létrejött, a szabad világért küzdő, a 20. század nagy ideológiai harcaiban aktívan résztvevő vezető intézetté nőtte ki magát az évek során. Először  a nácizmus, majd a totalitárius kommunizmus ellen küzdött és világított rá ezen ideológiák hibáira és borzalmaira.

A kommunizmus bukását követően, a kétpárti, független szervezet azonban a konzervatív értékek egyik ellenzőjévé vált és

nyíltan kritizálja például azokat az országokat, melyek a szigorú menekültpolitika mellett tették le voksukat.

A Heritage Foundation elemzése  a Freedom House 2018-as és régebbi jelentései mentén vizsgálta a szervezet elfogultságát az Amerikai Egyesült Államokról, Nagy-Britanniáról, Izraelről, Dániáról és Lengyelországról írt elemzései mentén.  A szintén nagy múltú amerikai konzervatív think tank úgy gondolja, hogy a Freedom House elfogult a vizsgált országok jobboldali kormányaival szemben és ezen elfogultság leginkább bizonyos közpolitikai témák mentén érhető tetten. 

Az Egyesült Államokban komoly vádakkal illeti a Republikánus Pártot, mely a kutatóintézet szerint felelős a civil társadalom és a politikai jogok eróziójáért és azon törvényekért, melyek „elnyomják a szavazókat”. Emellett több, a Demokrata Párt szóhasználatával megegyező kifejezésekkel él és számos a demokratákat foglalkoztató témát tárgyal, talán túlzó részletességgel is, mint például a nők helyzetét, az abortuszhoz való hozzáférés jogát vagy éppen a bevándorlást. 

Nagy-Britannia esetében nyilvános állásfoglalás figyelhető meg a Freedom House részéről a Brexitet illetően és a kutatóintézet szerint a kilépéspárti kampány elsődlegesen a bevándorlókra és az általuk okozott gazdasági problémákra összpontosult és szerintük ennek következtében nőtt a muszlimellenesség az országban. A Brexit fő témája azonban a brit demokrácia függetlensége volt a Heritage szerint és nem a bevándorlás általi gazdasági változások. 

Lengyelországban kiemeli, hogy a hatalomra került jobboldali párt (Jog és Igazság) a „tradicionális katolikus értékek” és a nacionalizmus mellett áll és mindezt negatív szóhasználattal egyértelműen negatív kontextusba helyezve a lengyel kormányt.

Izraelt a civilszervezeteket korlátozó törvény miatt támadja.

A Heritage szerint a Freedom House jelentéseiben egyértelműen tetten érhető az elfogultság és kivehető, hogy a kutatóintézet a baloldali értékeket preferálja. Elemzésük konklúziójában éppen ezért kiemelik, hogy a Freedom House jelentéseit sem Amerikában, sem a világon máshol nem kell máshogy kezelni mint propagandát.

 

 

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wazav
2019. február 12. 14:11
facebook.com/story.php?story_fbid=2139522059475125&id=1283363615090978
Tehetős Totó
2019. február 07. 19:31
Lehet, hogy India szuperebb demokrácia, mint Mo, de azért nem szeretnék olyan országban élni ahol a felheccelt tömeg (minden milyen okból) pillanatok alatt darabokra szaggat, vagy a feleségemet/leányomat tömegesen megerőszakolják, sem olyan Dél-Afrikában, ahol machetével mészárolják le a fehér farmert, s a kormány arra buzdít, hogy még...és a feleségemet/lányomat tömegesen megerőszakolják, sőt abban a Romániában sem érzem valami prímán magam ahol még a székely zászlót is levetetik a szuperdemokraták és egyetemi "autonómiára" való hivatkozással felszámolják a magyar oktatást, de nyilván a Szabadság(Bolondok)Háza magasztosabb szempontok szerint ítél.
Wazav
2019. február 07. 16:01
Itt meg jobboldali torzítást látnak bele. Szerintem csak az Usa pártiságban torzít. https://mediabiasfactcheck.com/freedom-house/
Béna Géza
2019. február 07. 15:54
hé zemberek ennek a micsodának tökéletesen igaza van ha nem tudnátok Magyarország területét ha jól számoltam hét ország bitorolja ilyen körülmények között hogyan lehetne Magyarországot a szabad országok közé sorolni Apropó van e közületek valaki aki fel tudná sorolni a magyarok "szabadság" jogait azon kívül hogy minden magyarnak KUSS!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!