Rábólintott a görög parlament az Észak-Macedónia névre

2019. január 25. 16:42

Pénteken közel harminc éves vita ért véget azzal, hogy a görög parlament elfogadta a vele szomszédos exjugoszláv Macedónia névváltoztatását, ez pedig azt is jelenti, hogy immáron minden akadály elhárult Észak-Macedónia euroatlanti integrációja előtt.

2019. január 25. 16:42

Szűk többséggel, 153 igen mellett 146 nem szavazattal fogadták el az athéni képviselők a szomszéd ország két hete történt alkotmánymódosítását – adta hírül a BBC honlapja. Ciprasz görög kormányfő történelminek nevezte a parlamenti voksolást.

Az MTI Brüsszelből arról adott hírt, miszerint az Európai Unió üdvözölte a Macedóniával kötött névmegállapodás pénteki görögországi parlamenti jóváhagyását. A Macedóniával évtizedek óta tartó névvitát rendező, „történelmi jelentőségű” szerződés athéni elfogadása kulcsfontosságú lépés a ratifikációs folyamatban – írta közös közleményében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő.

A megállapodáshoz nagy politikai bátorságra és felelősségvállalásra volt szükség mindkét fél részéről. A lépés példamutató az európai országok közötti megbékélés szempontjából, előmozdítja a nyugat-balkáni térség euroatlanti integrációját – mutattak rá. „Athén és Szkopje együtt új fejezetet nyitottak közös európai jövőnkben” – hangsúlyozta Juncker és Mogherini.

Később Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Twitteren üdvözölte a szavazás eredményét, amely szerinte „fontos hozzájárulás az egész régió stabilitásához és virágzásához”. „Várakozással tekintek az Észak-Macedóniai Köztársaság NATO-csatlakozása elé” – fogalmazott Jens Stoltenberg. Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára is csatlakozott a gratulálókhoz, ő „bátor és konstruktív” lépésnek nevezte a történteket, s kiemelte a görög kormány „eltökéltségét”.

(MTI/BBC)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. január 25. 21:22
Ebben a történetben az az érdekes, hogy Görögország nem félt használni a jogait érdekei eléréséhez, szemben mondjuk Magyarországgal, amely csak folyton puffog, hogy Trianon, Erdély meg a székelyek és az autonómia így meg úgy meg amúgy, de semmit nem tett a nemzeti érdekeiért a szomszédos országokkal szemben, amikor tehetett volna.
zakar zoltán béla
2019. január 25. 19:24
Ciprasz, aki 5 éve naponta mond mást és mást. Szárazföldi medúza.
3M..
2019. január 25. 19:06
Tehát Dél-Makedónia jelenleg Görögország északi területét képezi. Szebb Jövőt!
Kegyes urunk Karolus
2019. január 25. 18:04
30 év. Isten malmai lassan őrölnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!