Könnygázt vetettek be az amerikai határvédelmi szervek az amerikai-mexikói határon

2019. január 02. 18:37

Mintegy 150 közép-amerikai migráns megpróbált áttörni a határon, az amerikai belbiztonsági minisztérium szóvivője „erőszakos csőcseléknek" nevezte őket.

2019. január 02. 18:37

Könnygázt vetettek be az amerikai határvédelmi szervek az amerikai-mexikói határon, miután mintegy 150 közép-amerikai migráns megpróbált áttörni a határon. Az amerikai belbiztonsági minisztérium szóvivője szerdán a migránsok csoportját „erőszakos csőcseléknek" nevezte. 

A migránsoka mexikói Tijuana város felől próbáltak meg áttörni a határon kedden este . Az amerikai határvédelmi szervek közölték: a könnygázt csak azt követően vetették be, hogy a migránsok kövekkel dobálták őket, miközben megpróbáltak bejutni az Egyesült Államokba. Az incidens során 25 embert - köztük két fiatalt - letartóztattak, a többi migráns pedig visszafordult Tijuanába. 

Az amerikai belbiztonsági minisztérium szóvivője, Katie Waldman szerdán közleményben azt hangoztatta, hogy a migránsok csoportja „erőszakos csőcselék" volt, és a határőrök „a minimális erőt alkalmazták önmaguk védelmében". A szóvivő egyúttal arra sürgette a kongresszust, hogy „teljes egészében finanszírozza a határon építendő falat"

A mexikói külügyminisztérium szóvivője szintén közleményt adott ki, amelyben sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt és egyúttal felszólított a törvények tiszteletben tartására. 

A Los Angeles Times című lap a hét végén arról közölt riportot, hogy várhatóan január közepén mintegy 15 ezer főt számláló, újabb migránskaraván indul Hondurasból az amerikai határ felé. „Ezt még nagyobb és még erősebb karavánnak jelzik, mint a legutóbbi volt" – idézte a lap Irma Garridót, a Reactiva Tijuana Foundation nevű, migránsokat segítő civil szervezet képviselőjét.

(MTI)

***

Olvassa el a témában megjelent cikkünket! 

De mik azok a közép-amerikai migránskaravánok?

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
56október
2019. január 03. 09:33
Könnygáz...?? És a jó öreg 38-asok hol vannak? Puha vagy, Donald!
Zsolt75
2019. január 02. 23:36
D. "Parttikellék" Annát oda azonnal!!! T1G!!!
pitypang1125
2019. január 02. 20:42
Lőjétek őket a picsába!!
figyelő4322
2019. január 02. 19:49
Azon nem csodálkozom, hogy a határőrség könnygázt használt. Hiszen Trump alatt már megtették néhányszor. Persze ez is új, hiszen más elnökök alatt sokszor inkább beengedték őket. Ami IGAZÁN új a képletben, az Mexíkó kormányának reagálása. Néhány éve még fasisztának meg hasonlónak nevezték volna a határőröket. Most viszont BOCSÁNATOT kértek, és ez komoly MINŐSÉGI változás Mexikó részéről. Talán tényleg igaz, hogy az új mexikói elnök, aki BALOLDALI populista, összebarátkozott Trumppal, aki persze JOBBOLDALI populista. Sok közös pont van, amiben egyetértenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!