Brüsszel megüzente Londonnak, nem lehet újabb tárgyalás

2019. január 30. 07:19

Szóvivője útján az Európai Tanács elnöke elutasította a brit kormányfő kedden bejelentett,Brexittel kapcsolatos újratárgyalási kezdeményezését. Verhofstadt, az EP kilépési ügyekben illetékes főmegbízottja szerint a tagállamok Írország és a nagypénteki egyezmény mögött vannak.

2019. január 30. 07:19

Nem tárgyalható újra a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló szerződés, ahogy benne az úgynevezett ír-északír tartalékmegoldás sem – szögezte le kedd este szóvivője útján Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. „A kiválási megállapodás a legjobb és az egyetlen lehetséges módja az Egyesült Királyság rendezett kilépésének, a backstop-rendelkezés is része a szerződésnek, s így nem tárgyalható újra” – ismertette Preben Aamann az uniós intézmények és sok tagállami vezető által már számtalanszor elismételt közös álláspontot. „Ez a bennmaradó huszonhetekkel egyeztetett álláspontunk” – húzta alá.

A londoni parlament alsóháza kedden szólította fel a kormányt, hogy kérje a Brexit-szerződés újranyitását a bennmaradó EU-tagállamoktól, és tárgyaljon „alternatív lehetőségekről” a brit belpolitikai konfliktus alapját képező, úgynevezett backstop-záradék helyett, amelynek célja annak biztosítása, hogy mindenféleképpen elkerüljék a fizikai határellenőrzés visszaállítását az Ír-szigeten.

Tusk szóvivője üdvözölte, hogy a brit törvényhozás el akarja kerülni a szigetország rendezetlen távozását, és arra kérte Londont, hogy mihamarabb tegye világossá szándékait a következő lépésekre való tekintettel. Kiemelte, hogy az Európai Unió abban az esetben kész átdolgozni a kiválási szerződést, ha az Egyesült Királyság az eddigi irányelveit módosítva inkább alapvetően más jövőbeli kapcsolatot kívánna kialakítani, például továbbra is része kívánna maradni az egységes piacnak vagy a vámuniónak.

Hozzátette ismételten azt is, hogy a huszonhetek indokolt esetben készek megfontolni a kilépés március 29-re tervezett határidejének meghosszabbítását. Aamann végül elmondta, hogy az EU a történtek ellenére folytatja a ratifikációs folyamatot, ahogyan ezzel párhuzamosan a felkészülést is a rendezetlen kiválásra.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Brexit-ügyi főmegbízottja arról írt a Twitteren, hogy a képviselőtestületben nincs meg a többsége a kiválási szerződés vagy az ír-északír pótmegoldás „újranyitásának vagy felvizezésének”. „Kiállunk Írország és a nagypénteki egyezmény mellett” – fogalmazott. A Politico brüsszeli hírportál eközben idézte az Európai Bizottság egyik névtelenséget kérő tisztségviselőjét, aki figyelmeztetett, hogy a brit miniszterelnöknek határozott visszautasításban lesz része, amennyiben semmi újat nem fog tudni felmutatni Brüsszelbe visszatérve.

(MTI)

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Babóca
2019. január 30. 10:19
Ezt nevezem következetességnek! Megmondták, punk-tum! Mondjuk, azért egy úgy népszavazásban azért benne lennének....Hátha. Egyébként az újraszavazások más esetben teljesen megfelelnek. Minden tiszteletem Theresa May-é. Igazi gerinces politikus. Bár ellenzője volt a Brexitnek, tudomásul vette a választói akaratot és teljes erejével a megvalósításán dolgozik.
Karvaly
2019. január 30. 09:16
Bő egy éve is az volt az angol álláspont, hogy ne legyen határellenőrzés. https://danubeinstitute.blog.hu/2017/12/12/nem_lesz_kemeny_hatar_az_ir-szigeten Az EU képviselői (Verhofstadt és társai) oda akarnak ütni, ahol a legjobban fáj. A maffiából sem lehet kilépni...
jklm
2019. január 30. 09:16
Ezt egy normális váláshoz hasonlítanám, ahol a felek egyezkednek, az egyik fél szeretne már kint lenni, de amit közösen hoztak létre es közösen teremtettek meg, annak a hasznát valamelyest tovább élvezni. Nem kellene a britteket ezért nagyon lenézni, ez természetes igény...
heracliofurnier
2019. január 30. 09:01
Erre csak az Oebán Viktor miniszterelnök úr tudja a megoldást! Nagyon helyesen jár el mindenben és így ezáltal megérdemli a Mészáros úrnak kiosztott 330 milliárd forintot amiért a magyar emberekért munkálkodik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!