Izrael tévedésből elsüllyesztett egy civileket szállító hajót 1982-ben

2018. november 23. 16:11

A hajó 56 civilt szállított, közülük 25-en vesztették életüket.

2018. november 23. 16:11

Az izraeli hadsereg egyik tengeralattjárója tévedésből  elsüllyesztett egy civil menekülőket szállító hajót 1982-ben, az első libanoni háború idején –jelentette a tízes kereskedelmi tévé pénteken. A hajó 56 civilt szállított, közülük 25-en vesztették életüket.

A  televízió szerint a tengeralattjáró parancsnoka  azt hitte, hogy terrorista férfiak utaznak a Tripoliból kihajózó személyszállító hajón, és ezért két torpedó rakétával felrobbantotta, és elsüllyesztette azt A hajó azonban Libanonból a háború elől menekülő ötvenhat civilt szállított, köztük külföldieket, nőket és gyermekeket is. 

Az 1982 júniusában megtörtént tragikus tévedés ügyében a kilencvenes évek végén a hadsereg három évig tartó belső vizsgálatot indított, amelynek végén a haditengerészet vezetője úgy határozott, hogy nem történt bűnügyi eljárást követelő mulasztás. A hajó elsüllyesztésének  ügyében korábban  hírzárlatot rendeltek el, a tízes tévé a legfelsőbb bírósághoz fordult az eset nyilvánosságra hozása érdekében, és ennek határozata alapján készülhetett el róla a beszámoló. 

A beszámoló szerint az izraeli tengeralattjáró a végzetes rakéták kilövése után elhagyta a libanoni partokat, és Libanonban a mai napig nem tudták, hogy mi okozta a civileket szállító hajó felrobbanását.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rajgy
2018. november 25. 00:09
A Malév 240-es járat lelövéséhez is volt közük 1975-ben. A "közel-kelet veszett kutyái". Egy izraeli politikus mondta egyszer, hogy olyanok akarnak lenni az atombombáikkal, mint a veszett kutyák, hogy senki se merje megtámadni őket.
IV. Fawkes
2018. november 23. 17:47
Nanee. Ilyen nincs. A térség egyetlen demokráciája, tévedésből? Nem tévednek ők sose...
Edvind Johnsson3.0
2018. november 23. 17:20
Mi van a Malév géppel?
kisgul
2018. november 23. 17:14
Azonnal bíróság elé kell állítani az akkori hadügyminisztert!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!