Patthelyzet a svédeknél: elutasította a jobbközép kormányfő-jelöltet a parlament

2018. november 14. 15:41

Elutasította a svéd parlament a jobbközép Mérsékelt Párt miniszterelnök-jelöltjét, amiért az kormánykoalíciójába bevette volna a szélsőjobboldalinak tartott, valójában csak kemény jobboldali Svéd Demokratákat. Ezzel patthelyzet alakult ki a svéd politikában.

2018. november 14. 15:41

Leszavazta a svéd parlament  a Mérsékelt Párt miniszterelnökjelöltjét, a középjobb Ulf Kristerssont, ezzel tovább mélyítve a politikai válságot az országban – írja a Politico.

Ulf Kristersson a Kereszténydemokratákkal alapított volna kisebbségi kormányt, mivel a szeptember 9-i választásokon egyetlen pártnak sem sikerült abszolút többséget szereznie a Riksdagban. Kristersson koalíciójának csak 92 helye van a 349 fős parlamentben, mivel azonban a svéd törvények nem írják elő, hogy a miniszterelnök csak abszolút többséggel választható, csak annyit, hogy abszolút többség ne szavazzon ellene, a jobbközép párt vezetője kisebbségi kormány létrehozására tett kísérletet. 

A mai napon lefolytatott parlamenti szavazáson azonban 195-154 arányban leszavazták Kristerssont. A koalíciót elutasító pártok közé tartozott a Svéd Szociáldemokrata Párton kívül (a legnagyobb párt) a jobbközép szövetségbe tartozó Liberálisok és a Centrum Párt is, ugyanis úgy gondolják, hogy egy ilyen jobbközép koalíció kormányzása túl erősen függne a svéd társadalom által szélsőjobboldalinaknak tartott Svéd Demokratáktól, akik 62 parlamenti mandátummal bírnak jelenleg. Ulf Kristersson szerint a „legsúlyosabb válsága" ez volt a Szövetségnek.

47 éve, mióta egykamarás a svéd parlament most fordult először elő, hogy leszavaztak egy miniszterelnökjelöltet. A parlamentnek még három lehetősége van új miniszterlenökjelöltet állítania, utána új szavazásokat kell kiírni. 

 

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amarna
2018. november 15. 05:33
Svédország elesett !!!!!!
Gombóc XVI. Artúr
2018. november 14. 20:22
Na ez nagyon a hivatalos svéd szöveg, hogy "a svéd társadalom által szélsőjobboldalinaknak tartott Svéd Demokraták", merthogy a "svéd társadalom" 20%-a szavazott rájuk és ma ez a párt a második legerősebb párt a szocdemek mögött.
tizuii
2018. november 14. 16:48
a svédeknél már lehetne egy kis adok kapok, néznénk a tv-be, sör popkorn bekészitve, csak nyuvasszák egymást, addig se minket csesztetnek.
brekker
2018. november 14. 16:43
Az arányos választási rendszer azért jó, mert kompromisszumokra kényszeríti a pártokat. Mi a gond, minden megy a jól kikövezett, liberális demokrata úton?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!