Kalózok térítették el a Gabon partjainál eltűnt tartályhajót

2018. augusztus 26. 11:10

A szomáliai kalózok felszámolását követően a tengeri bűnözés súlypontja a Guineai-öböl térségére helyeződött át.

2018. augusztus 26. 11:10

Kalózok térítették el augusztus 14-ére virradóra a Gabon partjainál eltűnt Pantelena nevű tartályhajót 17 georgiai és két orosz tengerésszel a fedélzetén – közölte Lasa Gagyelija, a panamai felségjelű hajó kapitánya a georgiai köztelevíziónak adott szombati interjújában.

A togói fővárosból, Loméból a történtekről telefonon beszámoló kapitány elmondta: a kalózok kilenc napon át tartották markukban a hajót és legénységét. Gagyelija szerint augusztus 14-ére virradóra a helyettese volt szolgálatban, akit fegyverrel fenyegettek meg, mielőtt eltérítették volna a görög Lotus Shipping társaság érdekeltségébe tartozó, 121 méter hosszú tartályhajót.

„A kalózok egy utasfülkébe zárták a legénység tagjait, ahol kilenc napig tartották őket fogva" – tette hozzá a kapitány.

Mint mondta, a kalózok nem bántották a tengerészeket, és időnként vizet és élelmet hoztak nekik. Gagyelija említést tett arról is, hogy a tengeri rablók angolul beszéltek a foglyaikkal, egymás között pedig valamelyik afrikai nyelvet használták. A bűnözők végül augusztus 23-án engedték el a tengerészeket. Gagyelija ugyanakkor nem pontosította, hogy milyen körülmények között, illetve feltételek mellett került sor az értesülések szerint hétezer tonna üzemanyagot szállító tartályhajó és legénysége elengedésére.

A hajót augusztus 23-án találták meg a Nyugat-Afrika előtti vizeken egy nagyszabású keresőakciót követően, amelyben a georgiai külügyminisztérium szerint a portugál, brit és francia haditengerészet is részt vett, majd a gaboni Owendo kikötőjébe vontatták. Másnapra a tanker már Loméban horgonyzott. 

Egy gaboni katonai forrás korábban elmondta: a Pantelenának kikapcsolták a jelzőrendszerét, ami a kalózok jellegzetes módszere. Nevük elhallgatását kérő tengerészek, aki a kérdéses időben Libreville és Port Gentil között hajóztak, azt mondták, fogtak egy vészjelzést, és erről értesítették is a gaboni haditengerészetet.

A szomáliai kalózok főbb csoportjainak felszámolását követően a tengeri bűnözés súlypontja a Guineai-öböl térségére helyeződött át Afrikában. Az idei év kezdete óta 107 incidenst regisztráltak, ebből négy esetben kalózok foglaltak el egy hajót, 25-ben pedig matrózokat hurcoltak el a járművek fedélzetéről.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
voltospultos
2018. augusztus 27. 08:07
Nyolcvanas évek végén Hong-Kong mellett várták a kalózok a kvarcóraszállítmányt. A hajnali sűrű ködben elnézték a hajót, és egy flottalátogatásról haza induló szovjet rombolót támadtak meg. A kalózok további sorsa nem ismert.
C.Dömötör
2018. augusztus 26. 12:46
El sem hiszem. Afrikaiak, akik a szelídségükről, és a fehérek iránti nem is leplezett rokonszenvükről ismertek, nocsak. A múlt héten olvastam egy nagymama olvasói levelét (D), amely a sokatmondó című (Kalózként érkezett, menekültként maradt) cikkre reagált. Megpróbálom fejből rekonstruálni. ,,38 éven keresztül dolgoztam diplomás ápolónőként, az idősek gondozásában, belebetegedtem, lenyugdíjaztak. Évek óta éppen hogy 1000 euróból élek. Eltudják képzelni, mit gondoltam akkor, amikor olvastam, hogy egy 21 éves szomáliai kalóz, aki kalacsnyikovval és aknavetővel emberekre lőtt, Hamburgban ugyanezt az összeget kapja segélyként, amit én, egy élet kemény munkájáért? Mert Németország mindenkinek lehetőséget biztosít? És én?" Legyünk kalózok.
yanoo
2018. augusztus 26. 12:45
Gyűjtenek a kalóz-pártok kampányára. " Ha belépsz az országunkba, nem veheted el a hajónkat! " " Magyarországon be kell tartanod a hajózási törvényeket!" " Ne gyere ide, itt minden tiltanak!Hajóvonták találkozása tilos!" " Mi nem csak téged gyűlölünk, hanem egymást is! Gyűlölöm a szomszédomat, vitorlása van a Balatonon!" " Liberális vagyok! Nekem nem jó, ha jó!"
Rockpapa
2018. augusztus 26. 12:41
A kalózokat mindig fellogatták. Most mi ezzel a gond?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!