Inváziónak minősítette a cseh parlament a prágai tavasz leverését

2018. augusztus 22. 18:47

Csehszlovákia 1968 augusztus 21-i megszállásáról az oroszbarát Milos Zeman államfő már évek óta nem emlékezik meg, de a cseh parlament most ellenszavazat nélkül ítélte el az 50 éve történt beavatkozást.

2018. augusztus 22. 18:47

Inváziónak minősítette Csehszlovákia 1968-as lerohanását a cseh képviselőház szerdán. A Varsói Szerződés csapatainak bevonulása Csehszlovákiába 1968 augusztusában invázió volt, az ország ezt követő megszállása pedig ellentétes volt a nemzetközi joggal – állapítja meg az a határozat, amelyet a fél évszázaddal ezelőtti események évfordulója alkalmából fogadott el a cseh parlament alsóháza.

Ellenszavazat nélkül

A Varsói Szerződés öt tagállamának – Szovjetunió, Bulgária, Lengyelország, Magyarország, NDK – hadseregei 1968. augusztus 21-én rohanták le Csehszlovákiát, hogy véget vessenek a „prágai tavaszként” ismert politikai és gazdasági reformfolyamatnak, amelyet Moszkva a korabeli szocialista tábor számára veszélyesnek minősített. A megszállást követő hetekben a legújabb kutatások szerint 137 csehszlovák állampolgár halt meg.

A határozatot az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) kezdeményezte. A célunk az, hogy meggátoljuk a történelemhamisítást – jelentette ki Jan Bartošek, frakcióvezető. Jirí Valenta, kommunista képviselő viszont választások előtti agitációnak minősítette a kezdeményezést. 

A 200 tagú parlamenti alsóházban a szavazáskor jelenlévő 156 képviselő közül 145-en mondtak igent a határozatra, köztük három kommunista képviselő is. A határozat ellen senki nem szavazott.

„Szükség van erre a határozatra, hogy egyértelmű jelzést küldjünk a közvéleménynek. Szükség van arra, hogy az embereknek, de egyes országoknak is, beleértve Oroszországot, elmondjuk: nem tudjuk elfogadni azokat a kommentárokat, amelyekkel az utóbbi időben szembesülünk” – jelentette ki Bartošek. 

Az elnök meg sem emlékezik

Úgy vélte: több cseh politikus, de elsősorban a kommunisták, megpróbálják relativizálni az 1968 augusztusi megszállást, és ilyen kommentárokat olvasni az oroszbarát sajtóban és a hírportálokon is.  

Pavel Kováčik, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) képviselői csoportjának elnöke szerint Bartosek nyitott kapukat dönget, mert a kommunisták már az 1968 augusztusi rendkívüli kongresszuson élesen elítélték a megszállást. Tény azonban, hogy az úgynevezett Vysocany-i kongresszust és határozatait Csehszlovákia Kommunista Pártja (CSKP) később érvénytelenítette. 

A cseh ellenzék és a közvélemény egy része azonban oroszbarát megnyilvánulásnak tekinti például azt, hogy Miloš Zeman államfő már évek óta nem szólal meg nyilvánosan az augusztusi évfordulós megemlékezéseken.  Zeman ezt azzal magyarázza, hogy ő már 1968-ban nyilvánosan elítélte a megszállást, amiért 1970-ben kizárták a kommunista pártból. Szerinte a mostani nyilatkozatok csak olcsó színjátékok. Botrányt keltett Vojtěch Filip kommunista pártelnök egyik nyilatkozata is, miszerint a beavatkozásért nem annyira az oroszok, hanem inkább az akkori szovjet kommunista politbüró ukrán tagjai a felelősek.    

(MTI)

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ipolypart
2018. augusztus 23. 08:56
Augusztus 20.-n tavasz volt 1968-ban Csehszlovákiában? Erről nem is hallottam.
rajgy
2018. augusztus 22. 23:38
Fogják be a csehek a pofájukat! Csak nyertek a XX.században. Miért nem Jaltát kérik számon? Az volt az invázió kezdete. Ott egész kelet-Európát Sztálinnak ajándékozták.
Peter8811
2018. augusztus 22. 20:44
Elég későn jöttek rá, én már 1968 augusztus 21-én annak nyilvánítottam.
Karvaly
2018. augusztus 22. 20:26
Én is Benest akartam beírni, de látom már, nem csak nekem jutott ez eszembe a cseh invázió parlamenti megszavazásáról...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!